BiH

Narodna skupština usvojila Zakon o Danu Republike Srpske

Narodna skupština usvojila Zakon o Danu Republike Srpske
Narodna skupština usvojila Zakon o Danu Republike Srpske
Srna

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o Danu Republike Srpske kojim je predviđeno da 9. januar bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik.

Zakonom je propisano da Vlada Republike Srpske odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana Republike.

Ovim zakonom se određuje nadležni organ koji uređuje način kako građani, republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, privredna društva, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužno-preduzetničke djelatnosti obilježavaju i praznuju Dan Republike.

Usvojen je zaključak Kluba poslanika SNSD-a kojim Narodna skupština obavezuje Vladu Republike Srpske da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima Srpske u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda, dok nisu prihvaćeni amandmani NDP-a i Napredne Srpske.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da je "izabran glas građana prilikom izrade ovog zakona" i da nije istina da ne postoji Dan Republike Srpske.

"Dan Republike definisan je u Zakonu o praznicima Republike Srpske. Predstavnici pozicije i opozicije, te pravni eksperti mjesecima su razgovarali o mogućim rješenjima u Zakonu o Danu Republike Srpske", rekla je Rešićeva u završnoj riječi u Narodnoj skupštini.

U toku rasprave o ovom prijedlogu zakona, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić-Jovičević je u obraćanju poslanicima rekla da parlament danas nije smio da bude upotrebljen u dnevnopolitičke svrhe.

"Nalazimo se pred ultimatimom da se odreknemo 9. januara onako kako je slavljen i ustanovljen kao Dan Republike. Ovo što se nama radi jeste klasična pakost, a ovakva BiH zbog toga neće imati budućnost", rekla je Jovičevićeva, koja je izrazila žaljenje što nisu prihvaćeni amandmani opozicije.

Poslanici opozicije tvrdili su u skupštinskoj raspravi da 9. januar - Dan Republike više nije praznik, jer takve odredbe, kako kažu, nema u navedenom zakonu.

Klub poslanika Koalicije "Domovina" nije prisustvovao današnjoj sjednici Narodne skupštine.

Za Zakon o Danu Republike Srpske glasalo je 57 poslanika, protiv su bila dva, a tri uzdržana.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je posebnu skupštinsku sjednicu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije