BiH

NSRS razmotrila izvještaj o poslovanju IRB i fondova: Ukupna dobit lani 20,8 miliona KM

NSRS razmotrila izvještaj o poslovanju IRB i fondova: Ukupna dobit lani 20,8 miliona KM
Foto: Ilustracija | NSRS razmotrila izvještaj o poslovanju IRB i fondova: Ukupna dobit lani 20,8 miliona KM

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Izvještaj o poslovanju Investiciono-razvojne banke (IRB) i fondova za 2018. godinu sa Izvještajem nezavisnog spoljnog revizora u kojem se navodi da su ta banka i fondovi kojima upravlja lani ostvarili ukupnu neto dobit od 20,8 miliona KM.

Direktor IRB Snežana Vujnić je u završnoj riječi rekla da je ta banka, u skladu sa definisanim strateškim pravcima i prioritetima u radu, i u 2018. godini bila usmjerena ka održavanju i podsticanju ukupnog društvenog i ekonomskog rasta i razvoja, te očuvanju socijalne stabilnosti Srpske.

Ona je rekla da je domaća privredna aktivnost kontinuirano stimulisana kroz kreditne i plasmane u hartije od vrijednosti, dok je IRB, putem stambenih kredita, značajno doprinijela ispunjenju socijalnih ciljeva i prioriteta.

Vujnićeva je rekla da je do kraja septembra 2019. godine plasirano više od 2,4 milijarde KM, od čega više od 1,9 milijardi KM čine kreditni plasmani, dok je 510 miliona KM realizovano kroz ulaganja u hartije od vrijednosti emitenata iz Srpske.

"Sa stanjem na dan 30. mart, kreditni plasmani IRB domaćoj privredi činili su 14,7 odsto ukupnih kredita bankarskog sektora Srpske, što je za 8,7 odsto više u poređenju sa njihovim učešćem na kraju 2008. godine", rekla je Vujnićeva.

Ona je dodala da je kreditnim plasmanima Banke, prema izjavama njihovih korisnika, omogućeno održavanje 54.000 postojećih i otvaranje 5.000 novih radnih mjesta.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije