BiH

Na "Glasovom" sajmu promovisana knjiga "Uspon jedne ideje"

Na "Glasovom" sajmu promovisana knjiga "Uspon jedne ideje"
Foto: Velibor Tripić | Na "Glasovom" sajmu promovisana knjiga "Uspon jedne ideje"

BANJALUKA - Na Sajmu knjige u Banjaluci danas je održana promocija knjige "Uspon jedne ideje - sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika", čiji su autori Nenad Kecmanović, Aleksandar Vranješ i Željko Budimir.

Jelena Trivan, direktor Službenog glasnika Republike Srbije koji je izdavač ovog djela istakla je njegov veliki značaj, naglašavajući da o tome koliko je značajna knjiga najbolje govori to što su je nepatriotski krugovi u Beogradu dočekali na nož, iako je nisu ni pročitali.

"Zahvalna sam srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku što je došao na promociju, jer će kao glavni lik knjige svojim dolaskom pomoći da se dodatno objasni njen značaj. Knjiga govori o nastanku i razvoju jedne istorijske ideje i o tome da istorija nisu nekontrolisani tokovi u kojima se mi nalazimo, a autori su se potrudili da na jedan naučni način prikažu ulogu Milorada Dodika", rekla je Trivanova na promociji.

Milorad Dodik je istakao je da je ponosan što su tri eminentna autora i dva ugledna recenzenta prikalazala jednu ideju o slobodi i samostalnosti.

"Ono što sam naučio iz knjige je da je na ovim prostorima bilo preko stotinu ustanaka protiv turske okupacije samo što nisu bili sinhronizovani. Pored toga, saznao sam da je od 56 srezova u BiH 1918. godine, njih 42 tražila pripajanje Srbiji. Znači, ne ujedinjenje sa Srbijom, već pripajanje. Zbog takvih stvari preporučujem svima da pročitaju knjigu", rekao je Dodik.

Jedan od autora Aleksandar Vranješ ocijenio je da je riječ o knjizi koja obrađuje viševjekovnu ideju Srba s ove strane Drine koja se manifestovala na različite načine, ali je uvijek bila vezana za slobodu.

"Kroz Republiku Srpsku je dosegla svoj maksimum i materijalizaciju, jer je Republika Srpska najveći izraz uspona te ideje. Tek u kontekstu toga su analizirane politike Milorada Dodika i pokušali da povežemo ono što je njegova politika sa onim što je državotvorna ideja koja je nastala iz naroda, a koja je potpuno utkana u ono što on radi", poručio je Vranješ koji je i ambasador BiH u Zagrebu.

O knjizi su prigodno slovo održali i druga dva autora, kao i njeni recenzenti Srđa Trifković i Slavko Mitrović.

Dodik je nakon promocije obišao sve štandove na Sajmu knjige i pozdravio se sa izlagačima i od njih kupio knjige.

 

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije