BiH

Na dnevnom redu smjena ministra Grubeše

Na dnevnom redu smjena ministra Grubeše
Foto: Arhiva | Na dnevnom redu smjena ministra Grubeše

SARAJEVO - Inicijativa grupe poslanika za pokretanje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara putem smjene ministra pravde Josipa Grubeše na predloženom je dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je upravo počela.

Šesnaest poslanika potpisalo je inicijativu na osnovu zaključka Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH od 2. februara, kojim se traži Grubešina smjena zbog loših rezultata rada i odbijanja saradnje s ovom komisijom.

Inicijativu su potpisali Zlatan Begić, Mira Pekić, Zukan Helez, Branislav Borenović, Damir Arnaut, Dragan Mektić, Nada Mladina, Nermin Nikšić, Vlatko Glavaš, Predrag Kojović, Aida Baručija, Saša Magazinović, Dženan Đonlagić, Enver Bijedić, Nenad Nešić i Mirjana Marinković Lepić.

Poslanici će se, takođe, izjašnjavati o prijedlogu Nenada Stevandića iz Srpskog kluba poslanika za donošenje zaključaka kojim bi Predstavnički dom zatražio od direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da prilikom razmatranja zahtjeva za registraciju vakcine protiv virusa korona primijeni član 38 Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima. Svrha je, kako je i objasnio sam Stevandić, ubrzavanje direktne nabavke vakcina.

Stevandić je u obrazloženju istakao da su zbog nepovoljne epidemiološke situacije ispunjeni svi uslovi da direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva primijeni taj član, čime bi bilo omogućeno stavljanje u promet vakcina protiv virusa korona prije utvrđivanja zakonom propisanih uslova.

Prema njegovim riječima, svrha donošenja zaključka jeste maksimalno ubrzavanje procesa uvoza i dopremanja vakcine, te njena što skorija dostupnost stanovništvu BiH.

Predstavnički dom trebalo bi da razmotri i više poslaničkih inicijativa.

Dnevni red je dopunjen i sa još dva zakona koja će se razmatrati po hitnom postupku i to Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama i Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima koju su u hitnu proceduru uputili poslanici SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije