BiH

Na granici prijavili ovce, a uvozili jagnjad

Na granici prijavili ovce, a uvozili jagnjad
Foto: UIO BiH | Na granici prijavili ovce, a uvozili jagnjad

GRADIŠKA – Carinici na graničnom prelazu Gradiška oduzeli su 220 jagnjadi čija se ukupna vrijednost sa uvoznim dažbinama procjenjuje na 35.633 KM.

"Uvoznik iz Posušja je prilikom uvoznog carinjenja u carinskoj deklaraciji prijavio za uvoz u BiH 300 komada ovaca za klanje III klase. Zbog nelogičnosti u broju ovaca i ukupnoj težini izvršen je detaljan pregled pošiljke, vaganje i sravnjavanje ušnih markica životinja. Utvrđeno je da se na kamionu nalazilo 80 ovaca za klanje III klase i 220 komada jagnjadi. Krivo deklarišući robu pokušalo se izbjeći plaćanje stvarno predviđenih uvoznih dažbina", naveli su iz UIO BiH.

Dodaju da se prilikom uvoza ovaca iz Hrvatske u BiH plaća samo PDV na utvrđenu carinsku vrijednost, dok se prilikom uvoza jagnjadi, pored PDV-a, plaća i carina deset odsto, kao i prelevman u iznosu od 0,50 KM po kg.

"Tako je ukupna vrijednost jagnjadi procijenjena na 35.633 KM, od čega se samo na uvozne dažbine odnosi 9.902 KM. Jagnjad su privremeno oduzeta, a zbog specifičnosti ove vrste robe i obaveznog karantina, ista je smješetna kod uvoznika do okončnja postupka i prodaje životinja", zaključujui u UIO BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije