BiH

Na konkurs za tri radna mjesta primiljeno osam državnih službenika

Na konkurs za tri radna mjesta primiljeno osam državnih službenika
Foto: N.N. | Na konkurs za tri radna mjesta primiljeno osam državnih službenika

SARAJEVO - Kršenje zakona i pravilnika prilikom internog zapošljavanja i preraspodjele pozicija unutar Direkcije za evropske integracije BiH te netransparentni procesi javnih nabavki razlog su da državni revizori u godišnjem finansijskom izvještaju finansijsko poslovanje ove institucije ocijene s rezervom.

U izvještaju koji su za prošlu godinu sačinili revizori konstatuje se da je Direkcija interno i eksterno premjestila državne službenike u periodu trajanja probnog rada, a za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta nakon premještaja koristila je rezervnu listu i na taj način na raspisani konkurs za tri radna mjesta primila osam državnih službenika, s tim da je dva državna službenika nakon samo tri mjeseca eksterno premjestila u drugu instituciju, što nije u skladu sa zakonom.

Kada je riječ o javnim nabavkama, revizori su konstatovali da je Direkcija lani sprovela sedam postupaka javnih nabavki iz tekućih izdataka te pet konkurentskih postupaka iz kapitalnih izdataka. Nakon prethodno provedenih postupka ukupna vrijednost zaključenih okvirnih sporazuma i ugovora iznosila je 167.705 KM (123.833 KM iz tekućih izdataka i 43.872 KM iz kapitalnih izdataka). 

"Zaključivanje okvirnih sporazuma nakon sprovedenih konkurentskih postupaka vršeno je u nešto dužem roku od roka koji je utvrđen kod postupaka za dodjelu ugovora male vrijednosti (10 dana od dana obavještavanja učesnika u postupku). U pojedinim slučajevima radi se o okvirnim sporazumima sa više ponuđača, kada se zaključivanje ugovora ne može u potpunosti realizovati u zakonskom roku, jer u proceduri potpisivanja učestvuje više ponuđača, pa je npr. okvirni sporazum za nabavku kancelarijskog materijala zaključen nakon 69 dana od donošenja odluke. I kod ugovora i okvirnih sporazuma sa jednim ponuđačem smo uočili da je zaključivanje vršeno u rokovima koji su duži od propisanih, pa su neki od njih zaključeni u roku od 25 dana (usluge avio-prevoza) ili 42 dana (usluge hotelskog smještaja) nakon donošenja odluke o izboru dobavljača", ističu revizori.

Revizori su uočili da su prilikom izbora dobavljača za poslove prevođenja u okviru redovnih aktivnosti Direkcije utvrđeni zahtjevi za tehničku i profesionalnu sposobnost, odnosno stručne kvalifikacije prevodilaca (broj kvalifikovanih prevodilaca i određeno iskustvo u prevođenju za međunarodne institucije). 

"Međutim, tokom realizacije ugovorenih poslova Direkcija nema saznanja da li su na poslovima prevođenja učestvovali prevodioci na osnovu čijih kvalifikacija je izvršen izbor ponuđača. Stoga je kod postupaka nabavke za dodjelu ugovora male vrijednosti potrebno da Direkcija pristupi zaključivanju ugovora odmah po sticanju uslova, odnosno pribavljanja mišljenja nadležnih institucija", navode revizori.

Niko do parlamentaraca juče nije bio raspoložen da komentariše izvršenu reviziju, jer, kako su istakli, nisu bili u prilici iščitati izvještaje, jer su tek objavljeni.

Pokušali smo stupiti u kontakt i sa Edinom Dilberovićem, direktorom Direkcije za evropske integracije BiH, ali nam juče nije odgovarao na pozive.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije