BiH

Na nove (grado)načelnike čekaće se mjesecima

Na nove (grado)načelnike čekaće se mjesecima
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Na nove (grado)načelnike čekaće se mjesecima

​ZVORNIK, TUZLA - Po svemu sudeći, više mjeseci proći će do prijevremenih izbora, na kojima će građani nekoliko opština i gradova u BiH birati nasljednike dosadašnjih načelnika i gradonačelnika koji su prihvatili mandate osvojene na proteklim opštim izborima u BiH.

"Nezavisnim" je potvrđeno da su ravne nuli šanse da se to dogodi prije Nove godine, a slijede i brojni praznici, tako da se može očekivati da to bude tek u januaru ili februaru.

Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije (CIK) BiH, pojašnjava da će CIK morati da raspiše prijevremene izbore u roku od tri mjeseca od dana nakon što su aktuelni gradonačelnici ili načelnici prihvatili nove i podnijeli ostavke na dotadašnje mandate.

"Do tada, tu funkciju može obavljati vršilac dužnosti, recimo, neko od prvih pomoćnika. Gradska ili opštinska vijeća ili skupštine opština odnosno gradova, mogu odlučiti ko će biti vršilac dužnosti do izbora novog gradonačelnika ili načelnika", rekao je Šehić za "Nezavisne novine".

Iz CIK-a kažu da je potrebno ažurirati sve podatke o tome ko je odbio, a ko prihvatio novi mandat te će se na jednom od narednih sedmica izjasniti o terminu održavanja prijevremenih izbora.

"Vjerovatno ćemo isti dan održati izbore u svim lokalnim zajednicama čiji su načelnici ili gradonačelnici prihvatili novi mandat", rečeno je za "Nezavisne novine" iz CIK-a.

Podsjetimo, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović prihvatio je poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske te naveo da će vršilac dužnosti do raspisivanja izbora za prvog čovjeka grada biti njegov dotadašnji zamjenik Bojan Ivanović.

Da će prihvatiti mandat u parlamentu Srpske, odnosno istupiti iz fotelje u Zvorniku, na čijem čelu je skoro 16 godina, potvrdio je ranije i za "Nezavisne novine".

"Mislim da ovdje treba da dođe neka nova faca, koja će unijeti neki novi impuls, da je dovoljno bilo mene. Ima tu prostora da se bude bolji od mene. Neće biti lako, ali ja sam prepoznao jednog kandidata koji će sigurno biti bolji gradonačelnik", rekao je Stevanović.

I gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić nedavno je potvrdio da će prihvatiti mandat u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK), što znači da će u gradu na Uni takođe biti održani prijevremeni izbori.

"Definitivno sam odlučio da idem u Skupštinu Unsko-sanskog kantona kako bih se tamo zalagao za interese grada Bihaća", naveo je Fazlić.

I Tuzla ide u prijevremene izbore, pošto je njen gradonačelnik Jasmin Imamović takođe prihvatio mandat, a koji je osvojio u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Srebrenik je tajnim glasanjem u Gradskom vijeću već dobio privremenog gradonačelnika i biće to Nermin Tursić. Do izbora Tursića došlo je jer je dosadašnji gradonačelnik Nihad Omerović prihvatio mandat u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Načelnik Vogošće Edin Smajić, koji je osvojio mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, potvrdio je takođe da će taj mandat prihvatiti.

"Onog trenutka kad sam prihvatio da budem kandidovan, prihvatio sam i to da, ako dobijem povjerenje i mandat, ja ću ga i uzeti", rekao je Smajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije