BiH

Pratite nas na Google news

Na prostoru RS neće se praviti centri za smještaj migranata

Na prostoru RS neće se praviti centri za smještaj migranata
Foto: N.N. | Na prostoru RS neće se pravit centri za smještaj migranata
Srna

SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska ne prihvata da se na prostoru Srpske prave bilo kakvi centri gdje će boraviti migranti.

Dodik je izjavio novinarima u Sarajevu da će sutra u Banjaluci biti održan sastanak i sa predstavnicima Bosanskog Petrovca i federalnih opština Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo na kojem će biti riječ o migrantskoj krizi. 

"Obavezan sam da saslušam te ljude, Srbe iz Federacije koji imaju određene strahove. Prostor gdje se predlažu nova naselja za smještaj migranata je teritorija koja je ranije pripadala Srbima u cijelosti, gotovo 100 odsto. LJudi imaju određene strahove i ne žele da im bude ugrožena imovina", rekao je Dodik. 

Dodik je napomenuo da je srpskom narodu uskraćeno pravo da bude predstavljeno u Federaciji BiH i shodno tome biće predložene određene mjere. 

"Jasno je da ćemo mi kao stranka predlagati politike o kojima će se rasprava obavljati u nadležnim tijelima Republike Srpske - u Vladi i parlamentu", istakao je Dodik. 

Opštinsko vijeće u Bosanskom Petrovcu usvojilo je u subotu, 17. avgusta, rezoluciju kojom od Vlade Unsko-sanskog kantona zahtijeva da odustane od prijedloga da centar za migrante bude smješten u Medenom Polju ili slijedi blokada magistralnog puta prema Bihaću, a najavljena je i spremnost da čak stanovnici napuste svoj grad i upute se ka EU. 

Dodik je rekao i da se protivi odluci HDZ-a Livanjskog kantona koji pokušava da organizuje obilježavanje navodnog oslobođenje Drvara, te najavio da će biti tamo na dan kada je to zakazano. 

"Spreman sam da budem dio onih koji će fizički sprečavati da bilo ko dođe u Drvar i obilježava na taj način taj dan", istakao je Dodik. 

Kantonalni odbor HDZ-a BiH u Livnu usvojio je inicijativu o obilježavanju 24 godine od "oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara", čiji bi centralni skup trebalo da bude 13. septembra u Drvaru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije