BiH

Na udaru Kalinovik, Han Pijesak i Čajniče

BANJALUKA - Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS zatražilo je od opština Kalinovik, Han Pijesak i Čajniče da preispitaju godišnje izvještaje o poslovanju lokalnih domova zdravlja i utvrde da li je bilo kršenja Posebnog kolektivnog ugovora i većih isplata plata nego što je propisano.

Upravo zbog isplata, kako je rečeno u resornom ministarstvu, enormno visokih plata smijenjeni su direktori domova zdravlja u Brodu i Šekovićima.

Prvobitna informacija iz Ministarstva je bila da su smijenjeni direktori u Brodu i Sokocu, ali juče je utvrđeno da se ipak radi o Brodu i Šekovićima.

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, na jučerašnjoj pres-konferenciji saopštio je da ima informaciju da je smijenjena i direktorica Doma zdravlja u Palama, ali da ne zna tačno zbog čega.

I pored brojnih pokušaja juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt sa Mirom Krisković, direktoricom paljanskog Doma zdravlja.

Javni sukob sindikalaca i resornog ministarstva zbog smanjivanja plata nastavio se i juče na zajedničkoj pres-konferenciji.

Nedeljko Milaković, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da više ne razgovaraju o Kolektivnom ugovoru, već o Zakonu o platama koji ima "drugu vrstu težine".

"Prema pokazateljima kojima raspolažemo, nije tačno da su plate vraćene na nivo od prije godinu dana i ponavljam da su smanjene za svega 15,8 odsto", kazao je Milaković.

Granulić je demantovao što je Milaković rekao, ostajući pri ranijim tvrdnjama sindikalaca da su plate zdravstvenih radnika umanjene od 20 do 50 odsto.

"Sve zdravstvene ustanove u RS su u strahovitom minusu sa poslovanjem. Od čega da vrate ta sredstva, već od plata zdravstvenih radnika", istakao je Granulić i dodao da će Kolektivni ugovor premijeru Miloradu Dodiku predati do 10. aprila.

Granulić je istakao da je budžet Fonda zdravstvenog osiguranja RS do 27. marta bio 108 miliona maraka, a prošle godine u ovo doba bilo je 78 miliona.

"To znači da je budžet ove godine za 40 odsto veći nego prošle godine, a nama smanjuju plate za 40 odsto", istakao je Granulić.

On je dodao da pojedini direktori i dalje dobijaju plate od oko 5.000 maraka, a među njima je posebno izdvojio direktora Doma zdravlja Čajniče.

O štrajku, dodao je Granulić, još razmišljaju.

"Još razmišljamo da li će biti štrajka. Ako donesemo odluku da štrajkujemo, tu će, ipak, najviše ispaštati pacijenti", rekao je Granulić.

On tvrdi da ima i prijetnji njegovim članovima Republičkog odbora i da "neki ljudi iz Ministarstva predlažu direktorima da im nađu propuste u radu kako bi ih sklonili s posla".

Goran Ninić, medicinski tehničar iz Službe hitne pomoći u Banjaluci, pokazao je platne liste i rekao da su njegova ukupna primanja za februar prošle godine bila 1.296 maraka, a u februaru 2009. godine njegova ukupna primanja su 764 marke.

"Jedina smo država koja je sebi dala za pravo da kad je noć kaže da je dan. Kad dođem u noćnu smjenu, kažu mi 'nije mjesec, to je sunce'", ogorčen je Ninić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije