BiH

Nabavljaju sedam lijekova za rijetka oboljenja vrijednih milione maraka

Nabavljaju sedam lijekova za rijetka oboljenja vrijednih milione maraka
Foto: Pixabay | Nabavljaju sedam lijekova za rijetka oboljenja vrijednih milione maraka

BANJALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja RS pokrenuo je postupak javne nabavke lijekova za rijetke bolesti, čime će, kako navode iz Saveza za rijetke bolesti RS, biti riješen jedan od najvećih problema kada je riječ o liječenju ovih bolesti.

Naime, cijene lijekova za pojedina rijetka oboljenja idu i do pola miliona KM, što za oboljele, ali i njihove porodice, predstavlja nepremostiv problem.

Nakon što je Savez za rijetke bolesti RS iskazao potrebu da se ovi lijekovi nabavljaju posredstvom Fonda, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, pokrenuo je inicijativu da Narodna skupština RS po hitnoj proceduri usvoji dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, što je učinjeno, te je Fondu omogućeno da nabavlja u okviru posebnog programa i lijekove za rijetke bolesti.

Kako su u FZO RS naveli, u otvorenom postupku za ovu godinu nabavlja se sedam lijekova za rijetka oboljenja kao što su cistična fibroza, Pompeova bolest, mukopolisaharidoza tip 2 i 4, Gošeova bolest, kao i lijek za liječenje akutnih napada angioedema. Kako su u FZO RS istakli, vrijednost nabavke ovih lijekova je 4,5 miliona KM bez PDV-a.

"Fond je javnu nabavku raspisao na osnovu potreba koji lijekovi za koja oboljenja su potrebni i u kojim količinama, koje nam je dostavio Univerzitetski klinički centar RS, a nakon inicijative Komisije za rijetke bolesti Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. Napominjemo da je FZO RS i do sada oboljelima od rijetkih bolesti finansirao neophodne lijekove, a ubuduće, nakon što se realizuje javna nabavka, trebalo bi da im budu dostupni u Srpskoj i najnovije terapije koje se koriste u svijetu", naveli su u FZO RS.

Kako su naveli su Fondu, budući da je u pitanju međunarodni javni tender, a u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, ovakvi otvoreni postupci traju minimalno 40 dana, neophodni su strpljenje i razumijevanje jer okončanje kompletne procedure zavisiće od više faktora na koje FZO RS ne može da utiče.

"Pored duge procedure, okončanje javne nabavke zavisi i od zainteresovanosti proizvođača, odnosno distributera koji bi trebalo da u predviđenom roku prikupe potrebnu dokumentaciju da bi se tender realizovao u što kraćem roku i da bi se izbjegle eventualne žalbe", rekli su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Dodali su da ova opreznost proizlazi iz činjenice da  Zakon o javnim nabavkama BiH jednako tretira nabavku lijekova kao i bilo koje druge robe, te su zbog komplikovanih i dugih procedura nerijetko potrebni mjeseci da bi se nabavka lijekova realizovala.

Podsjetili su da se oboljelima od rijetkih bolesti u Srpskoj zdravstvena zaštita u potpunosti obezbjeđuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, te su oni oslobođeni plaćanja participacije bez obzira na dijagnoze i godine života za sve ono što spada u prava iz zdravstvenog osiguranja.

Kako je za "Nezavisne novine" rekla Biljana Kotur, predsjednica Saveza za rijetke bolesti RS, oni već godinama upozoravaju da je nabavka ovih skupih lijekova za rijetke bolesti jedan od najvećih problema koji stoji pred zdravstvenim sistemom, te da su veoma zadovoljni što je napravljen ovaj veliki korak.

"To su veoma skupi lijekovi. Sama činjenica da će ovim biti obuhvaćeno nekoliko rijetkih bolesti, a ne samo cistična fibroza, te da za svaku od ovih bolesti lijekovi koštaju po nekoliko stotina hiljada KM, govori o tome koliko je ovo veliki korak", kazala je Koturova.

Dodala je da im sada ostaje samo da se nadaju da će nabavka ovih lijekova biti dobro sprovedena.

"Nadamo se da će se prijaviti proizvođači lijekova, jer neki od tih lijekova nisu dostupni u našoj zemlji, nisu registrovani, zbog čega je i mijenjan Zakon o zdravstvenom osiguranju", rekla je Koturova, ističući da su uvijek bojažljivi da nešto ne pođe po zlu.

"Svjesni smo da sam postupak nabavke duže traje, te ne znam kada će tačno pacijenti dobiti lijek. Mi se nadamo da će to biti ove godine", zaključila je Koturova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije