BiH

Nacrt zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru u RS zabrinuo OEBS

Nacrt zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru u RS zabrinuo OEBS
Foto: N.N. | Nacrt zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru u RS zabrinuo OEBS

BANJALUKA - Odredbe Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru RS, koje je nedavno usvojila Vlada RS, u suprotnosti su sa međunarodnim standardima slobode medija, smatraju iz OEBS-a.

U pitanju su odredbe koje propisuju i robiju za neovlašteno fotografisanje službenika, zbog čega su naišle na oštre osude medijske zajednice i javnosti.

Kako je rečeno za "Nezavisne", Harlem Desir, predstavnik OEBS-a za slobodu medija, i Brus Berton, šef Misije OEBS-a u BiH, izrazili su zabrinutost u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru u RS. Upozorili su da ovaj nacrt zakona može negativno uticati na slobodu izražavanja i javnog okupljanja.

"Takve odredbe, ukoliko budu usvojene, mogle bi dovesti u opasnost okruženje u kojem djeluju medijski profesionalci, a koje već predstavlja izazov. One su u suprotnosti sa međunarodnim standardima slobode medija", naveo je Desir.

Berton je naveo da, s obzirom na ograničavajuću prirodu i težinu predloženih sankcija u Nacrtu izmjena i dopuna zakona, Misija OEBS-a u BiH smatra da je neophodan širi proces konsultacija sa relevantnim akterima, uključujući javnost.

"Novinari moraju biti u mogućnosti da bez straha izvještavaju sa događaja od javnog interesa. Pored toga, u skladu sa međunarodnim  standardima zaštite ljudskih prava, svaka osoba treba da ima pravo da prisustvuje, promatra i snima mirno javno okupljanje, što uključuje pravo da snima aktivnosti policijskih službenika", izjavio je Berton.

U Helsinškom odboru za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, a kojim se, kako su ocijenili, očigledno narušavaju međunarodni standardi ljudskih prava, te ograničavaju prava građana i profesionalna prava novinara.

"Smatramo da se odredbama koje se odnose na neovlašteno fotografisanje i snimanje službenih lica ostavlja širok prostor za manipulaciju i zloupotrebu prava od strane službenih lica", naveli su iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

"Transparency International" (TI) u BiH, u komentaru koji je dostavio MUP-u RS, poziva to ministarstvo da povuče sporni nacrt na doradu jer, kako su naveli, predloženo rješenje je nedovoljno određeno, moglo bi izazvati nejasnoće pri primjeni i predstavljati povod za primjenu represivnih mjera.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske istaklo je u petak da se predloženi član 4 Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru ne odnosi na novinare i predstavnike medijskih kuća koji u skladu sa pravilima struke i bez ometanja službenika u njihovim redovnim radnim aktivnostima obavljaju fotografisanje ili snimanje.

"Isti član ni u kom slučaju ne podrazumijeva ni da je fotografisanje ili snimanje službenika na javnom mjestu zabranjeno", navedeno je u odgovoru koji je MUP Srpske uputio Udruženju "BH novinari" u vezi sa njihovim javnim komentarima na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru i tvrdnjama da član 4 uvodi nove represivne mjere nad novinarima.

U MUP-u su istakli da fotografisanje ili snimanje službenika dok obavljaju svoje dužnosti na javnom mjestu nije zabranjeno i da to ne predstavlja radnju koja bi mogla biti sankcionisana, ukoliko se time ne ometaju ili sprečavaju službenici u vršenju svojih dužnosti.

Pojasnili su da se to odnosi na fotografisanje ili snimanje sa određene distance, bez fizičkog kontakta, upućivanje riječi neprimjerenog sadržaja ili vrijeđanje službenih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije