BiH

Nagrade zaposlenima pred sudom javnosti

Nagrade zaposlenima pred sudom javnosti
Foto: N.N. | Nagrade zaposlenima pred sudom javnosti

SARAJEVO - Savjet ministara BiH uskoro bi trebalo da usvoji izmjenu Odluke o okvirnim kriterijumima za dodjelu novčane nagrade zaposlenima u institucijama BiH, prema kojoj će se na oglasnoj tabli ili službenoj stranici institucije objavljivati imena onih koji su dobili novčane nagrade.

Pored imena i prezimena zaposlenog koji je dobio nagradu biće navedeni iznos novčane nagrade, zatim organizaciona jedinica u kojoj je zaposleni te razlozi zbog kojih je ta novčana nagrada dodijeljena.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH pojašnjavaju da su institucije i po odluci koja je na snazi bile u obavezi da objavljuju te informacije, odnosno rješenje o isplati novčane nagrade, ali da je objavljivanje takvog rješenja bilo suprotno Zakonu o zaštiti ličnih podataka, jer je sadržavalo i druge lične podatke osim imena i prezimena. Kako kažu, sada je odluka usklađena sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka i za nju je dobijena saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

"Imajući u vidu stav Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH u vezi sa predmetnom problematikom, Komisija je pripremila odluku o izmjeni i dopuni Odluke o okvirnim kriterijumima za dodjelu novčane nagrade zaposlenima u institucijama BiH kako bi se stekli uslovi za njenu primjenu počev od dana njenog donošenja", navodi se u obrazloženju odluke koja će se uskoro naći na sjednici Savjeta ministara BiH.

Inače, sve institucije na nivou Bosne i Hercegovine u obavezi su da, u skladu sa projektom proaktivne transparentnosti, koji su prihvatile, objavljuju svaku isplatu za svakog zaposlenog u toj instituciji, međutim tu obavezu sproveli su tek rijetki, kao što su Direkcija za evropske integracije i Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave.

Taj projekat, koji podrazumijeva objavu primanja zaposlenih, prihvaćen je još 2018. godine, međutim do danas nije zaživio u praksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije