BiH

Najavljen lakši prelazak granice sa Hrvatskom za državljane BiH

Najavljen lakši prelazak granice sa Hrvatskom za državljane BiH
Foto: N.N. | Najavljen lakši prelazak granice sa Hrvatskom za državljane BiH

SARAJEVO - Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova i evropskih poslova Hrvatske, koji je u službenoj posjeti BiH, rekao je nakon razgovora sa svojom bh. koleginicom Biserom Turković da će Hrvatska raditi da se olakša prelaz granice za državljanje BiH.

Dodao je da je Hrvatska donijela odluku o dodjeli donacije cjepiva BiH, te da sada treba završiti papirologiju u skladu sa EU. Pošto je spomenu hrvatski non paper, na pitanje da li je vidio slovenački Grlić Radman kaže da se njihovom priključili Slovenija.

"Čuo sam za jedan takav papir. Ali, EU je rekla da nisu dobili nikakav dokument", naglasio je on.

Turković je rekla da niko ozbiljan unutar EU ne može usvojiti ideju da neko može ugrožavati integritet, iako u BiH imamo strane  koje zagovaraju podjele.

"Neko valjda misli da bi u takvim okolnostima mogao ostvariti neostvarene ratne ciljeve. Drago mi je da je sadržaj tog non paper negiran i da je i (Janez) Janša rekao da podržava integritet BiH i da je to za slovenske vlasti neupitno. A potvrde su došle i od nadležnih ljudi u EU. Prema tome, ja bih taj papir smatrala ili nepostojećim ili neozbiljnim pokušajem da se uvede smutnja", rekla Turković.

Govoreći o lakšem prelasku granice, Turkovićeva je rekla da su se dogovorili da će nadležne službe na tom polju djelovati i razraditi plan da što bole dočekamo ljeto.

"Ljeto nam dolazi, a kovid nas neće napustit", rekla je Turković.

Grlić Radman sastao se i sa poglavarima Islamske zajednice BiH i Katoličke crkve, reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavaziovićem i  karidnalom Vinkom Puljićem, te Valentinom Inckom, visokim predstavnikom u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije