BiH

Narod nikad neće odustati od Srpske

Narod nikad neće odustati od Srpske
Foto: Velibor Tripić | Narod nikad neće odustati od Srpske

BANJALUKA - Sloboda Srba nije nauštrb nekih drugih i okupljanje oko Republike Srpske nije inat, već ostvarenje sna i najvažnije je da iza svega toga stoji narod koji nikada neće odustati od Republike Srpske.

Između ostalog, ovo je istaknuto danas na svečanom defileu povodom Dana Republike i njenih prvih 30 godina postojanja, kojem je prisustvovao veliki broj građana.

Ulicama Banjaluke danas je prodefilovalo više od 2.700 učesnika, odnosno predstavnika civilnog sektora, sportskih klubova, javnih službi i pripadnika MUPa Republike Srpske.

Defileu je prethodila sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, koju je služio patrijarh srpski Porfirije.

"Ovo jeste naših prvih 30 godina. Uvijek smo se okupljali 9. januara da pokažemo opredijeljenost da živimo u miru, gradimo Srpsku, svake godine budemo bolji, izgrađeniji, ljepši, napredniji i da svake godine možemo mjeriti uspjehe koje smo postigli u prethodnom periodu", rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Kao i prethodnih godina, najviše pažnje, aplauza i ovacija u defileu su dobili pripadnici SAJ MUP RS s pjesmom "Za krst" te oklopna vozila despot proizvedena u kompaniji "Tehnički remont Bratunac", dok su najviše simpatija pokupili dječaci i djevojčice iz sportskih saveza u Republici Srpskoj.

"Naša sloboda nije nauštrb nekih drugih, već naše pravo. Imamo namjeru da živimo u slobodi i pružimo je i drugima", rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ističući da je Republika Srpska država bez obzira kako to ko gledao ili osporavao.

SVEČANA AKADEMIJA: Povodom Dana Republike uoči 9. januara održana je i svečana akademija u banjalučkoj dvorani "Borik", gdje je istaknuto da i danas, 30 godina od osnivanja, Republika Srpska se bori da sačuva ono što su joj velike sile priznale nakon završetka rata, a na šta je i sama Republika Srpska stavila potpis.

"RS je nastala najviše iz straha da nam se drugi put u istom vijeku ne ponovi genocid kakav smo preživjeli u Drugom svjetskom ratu, kada smo potpuno nezaštićeni, bez države iza sebe, odvođeni u logore smrti nedaleko odavde, u jame, u Drinu, i ubijani na najmonstruoznije načine", rekao je Dodik na svečanoj akademiji, istovremeno ističući da je svaka od prvih 30 godina Republike Srpske bila istorijska.

Tokom svečane akademije istaknuto je i da Republika Srpska ima pravo na teritoriju, ima narod i funkcionalnu vlast te da teži samostalnosti koja joj je data Ustavom BiH, a ukoliko to nije moguće, nije isključena ni afirmacija prava na samoopredjeljenje i nezavisnost.

Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije, rekla je da je Republika Srpska ostala odraz viševjekovnog sna, a pokazatelj je i koliko je srpski narod bio odlučan da spriječi ponavljanje zločina iz Drugog svjetskog rata koji je imao cilj da u potpunosti uništi srpski narod na ovim prostorima.

"Republika Srpska je formirana da bi se odbranila od tog zla, koje je došlo nešto kasnije, iste te godine", rekla je Brnabićeva, ističući da u Srbiji prvi moraju da brane Srpsku jer je ona nastala od želje za mirom, slobodom i želje da se zločini ne ponavljaju.

Ono što je nekoliko puta istaknuto jeste da se mir mora sačuvati po svaku cijenu, isto kao i identitet i sloboda, a da bismo se razumjeli međusobno, kako je rekao patrijarh Porfirije, nužno je da se razgovara, prvo međusobno, a onda i sa drugima.

"Taj dijalog treba da bude bez teških riječi, koje povređuju, jer je na svim stranama mnogo onih koji su povrijeđeni", rekao je Porfirije.

Kao i prethodnih godina, naglašeno je da je Republika Srpska stvorena 9. januara 1992. godine, mjesecima prije prvih oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini, te da je to istorijska činjenica i da će uprkos osporavanju ona nastaviti da slavi svoj rođendan jer identitetska obilježja ne podliježu preispitivanju.

"Sa posebnim pijetetom sjećamo se onih koji su dali svoj život braneći Republiku Srpsku, svoja ognjišta i porodice. Njima dugujemo vječnu zahvalnost, ali i upornu borbu za bolju budućnost i očuvanje Republike u čije temelje su ugradili ono najvrednije što su imali", rekla je Cvijanovićeva.

ODLIKOVANJA: Predsjednica Republike Srpske povodom Dana Republike i njenih prvih 30 godina odlikovala je brojne pojedince i kolektive, a među njima i Ivicu Dačića, predsjednika Skupštine Srbije, koji je odlikovan Ordenom Republike Srpske na lenti za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćivanju mira, kao za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Srbije i Republike Srpske.

Takođe, Ordenom Njegoša trećeg reda odlikovan je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, zatim Bratislav Gašić, direktor Bezbjednosnoinformativne agencije (BIA), koji je dobio Orden Njegoša prvog reda. Osim njih, odlikovane su brojne institucije i pojedinci koji su doprinijeli ekonomskom, političkom, društvenom i privrednom rastu i razvoju, kao i zdravstvenom, socijalnom, kulturnom, sportskom i svakom drugom vidu napretka cjelokupnog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije