BiH

Srpska izglasala protest o rezoluciji o Srebrenici

Srpska izglasala protest o rezoluciji o Srebrenici
Foto: Dražan Pozderović/Nezavisne | Narodna skupština RS izglasala protest o rezoluciji o Srebrenici

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske izglasala je protest o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a sa 65 glasova, bez glasova protiv i uzdržanih.

Prema stavu skupštine, protest će biti proslijeđen Željki Cvijanović, srpskoj članici Predsjedništva BiH, kako bi bio upućen zemljama članicama UN-a.

Usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija može poremetiti mir, bezbjednost i suživot u BiH, kao i pravni status BiH, rekao je prethodno Nenad Stevandić, predsjednik NS RS na sjednici parlamenta.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, je rekao da je Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH u UN-u, samo izvođač radova, a da su pravi autori rezolucije druge zemlje, koje se predstavljaju kao konsponzori.

Igor Crnadak, predsjednik Kluba poslanika PDP-a je rekao da je jasno da se u ovom rezoluciji želi obilježiti cijeli srpski narod, iako se tvrdi drugačije. On je rekao da su provedeni sudski postupci, a krivci su u zatvoru, i da je jedini efekat ove rezoulcije da se stvore uslovi za kolektivnu krivicu, nakon čega mogu uslijediti i zahtjevi za odštetu.

Spomenka Stevanović, predsjednica Kluba Demosa, je rekla da Dejtonom niko nije bio zadovoljan, ali da je on zaustavio rat i stvorio uslov za normalan život. Međutim, kako je rekla, onda su počeli problemi prvo selektivnim suđenjima za ratne zločine, a onda i zloupotrebama Ustavnog suda BiH u korist političkih stranka u Sarajevu.

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red, je rekao da je rezolucija "smokvin list“ za ono što se dešava u Gazi, te je poručio Bošnjacima da kao narod ne ponavljaju greške i da uče iz istorije gdje su, kako je rekao, Srbi i Bošnjaci zajedno dizali bune protiv osvajača. Tvrdi da stranci žele da zavade narode u BiH, i da su ih u Srebrenici žrtvovali iako se radilo o zaštićenoj zoni UN-a.

Nedeljko Glamočak, šef Kluba SDS-a je kritikovao SNSD da su spoljnu politiku prepustili Bošnjacima, i na taj način dali mogućnost Konakoviću i Lagumdžiji da provedu postupak oko rezolucije.

Ramiz Salkić, iz Pokreta za državu, je rekao da su Radovan Karadžić, predsjednik RS i Ratko Mladić, načelnik Glavnog štaba Vojske RS presuđeni za genocid od strane međunarodnih sudova, te da su to činjenice i negirao je tvrdnje nekih poslanika da se radilo o zavjeri Bošnjaka i međunarodne zajednice.

Inače, Zakon o stranim agentima, koji se trebao danas naći na dnevnom redu Narodne skupštine RS, prebačen je na prijedlog Vlade RS na pretposljednu tačku dnevnog reda, što znači da se o njemu vjerovatno neće raspravljati narednih nekoliko dana.

Osim toga, na prijedlog Nenada Stevandića, predsjednika NS RS, na Kolegiju pred početak zasjedanja utvrđeno je da se na glasanje o dnevnom redu uputi i dodatna tačka o izjašnjavanju NS RS o predloženoj rezoluciji u Generalnoj skupštini UN-a o Srebrenici. Takođe, na prijedlog Vlade povučena je tačka dnevnog reda o platama sudija i tužilaca u RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije