BiH

Narodna skupština: Usvojen zakon koji omogućava besplatnu legalizaciju

Narodna skupština: Usvojen zakon koji omogućava besplatnu legalizaciju
Foto: Nezavisne novine | Narodna skupština: Usvojen zakon koji omogućava besplatnu legalizaciju

​BANJALUKA - Narodna skupština RS je sinoć usvojila zakon kojim je omogućeno građanima da besplatno legalizuju individualne objekte izgrađene do kraja 2013. godine, a usvojen je i zakon kojim se uvodi mogućnost zamjene poljoprivrednog zemljišta u svojini RS za poljoprivredno zemljište jedinica lokalne samouprave.

Zakonom o legalizaciji su obuhvaćeni objekti čija je građevinska površina manja od 400 metara kvadratnih i koji se nalaze na digitalnim planovima RS do datog perioda. Prema ovom zakonu legalno izgrađenim objektima smatraju se i pomoćni objekti poput garaža, ljetnih kuhinja, ostava i sličnih individualnih objekata u okviru domaćinstava. 

Ovaj zakon izazvao je oduševljenje kod onih građana koji su izgradili objekte a nisu platili legalizaciju, i razočaranje kod građana koji su sve svoje obaveze prema državi ispunili i uplatili velike novčane iznose.

Usvojen je Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kojim se uređuje obim prava osiguranih lica prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U vezi sa ovim Zakonom usvojeni su i zaključci klubova poslanika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, US, NPS-a i NDP-a prema kojima NS RS obavezuje Vladu da predloži parlamentu izmjene relevantnih propisa kojim će se utvrditi pravo na mjesečna novčana primanja porodicama sa četvoro i više djece, u kojima je jedan od roditelja nezaposlen i to u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovih zaključaka.

Kako je prenijela Srna, usvojen je i zaključak ovih klubova prema kojem NS RS traži od Vlade da se do izmjene relevantnih propisa navedenim porodicama u kojima je jedan od roditelja nezaposlen obezbijedi isplata pomoći od 750 maraka na mjesečnom nivou

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije