BiH

Nastavlja se rasprava oko vakcina između Vlada FBiH i Kantona Sarajevo

Nastavlja se rasprava oko vakcina između Vlada FBiH i Kantona Sarajevo
Foto: Tanjug/AP/Arhiva/Ilustracija | Nastavlja se rasprava oko vakcina između Vlada FBiH i Kantona Sarajevo

Iz kabineta premijara FBiH oglasili su se povodom optužbi vlasti u Kantonu Sarajevo da premijer FBiH, Vlada FBiH i Zavod FBiH za javno zdravstvo opstruiraju ugovor za nabavku vakcina preko Ruskog fonda.

"Pored svih objašnjenja koja su dobili i preporuka zdravstvene struke, iz Ureda premijera Federacije poručujemo da ukoliko Vlada Kantona Sarajevo dijeli te stavove, da proces nabavke po ugovoru koji su sami ispregovarali nastave, a Vlada Federacije će, kad ugovor bude realiziran, u interesu građana Kantona Sarajevo, finansijski podržati njihovu kupovinu kako je i dogovoreno", saopštili su iz Ureda premijera FBiH.

Kao što je juče saopšteno nakon sjednice, uz potpisani ugovor za kineske vakcine Sinopharm, Vlada Federacije nastavlja postupke pregovora i sa drugim proizvođačima s ciljem nabavke vakcine za sve građane Federacije.

Podsjećamo, prije nekoliko dana Vlada Kantona Sarajevo optužila je Federalnu Vladu da, iako je sa Kantonom Sarajevo 15. aprila potpisala sporazum o zajedničkoj nabavci vakcina Sputnjik V od Ruske Federacije, odbija da potpiše već pripremljen ugovor.

Kako su tada naveli, riječ je o blokadi procedura potpisivanja Ugovora o nabavci 500.000 doza Sputnjik V vakcina, za koji su u cjelosti samostalno pregovore proveli predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, te koji je nakon procedure potvrđivanja na kantonalnom nivou, uključujući i jednoglasnu odluku Skupštine Kantona Sarajevo, potpisan od strane premijera Kantona Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije