BiH

Nastavlja se suđenje Novaliću i ostalima u aferi "Respiratori"

Nastavlja se suđenje Novaliću i ostalima u aferi "Respiratori"
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Nastavlja suđenje Novaliću i ostalima u aferi "Respiratori"

SARAJEVO - U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Na prethodnom održanom ročištu, tužilac Džermin Pašić izveo je niz materijalnih dokaza s ciljem potkrepljivanja tvrdnje da je optuženi Fikret Hodžić sve vrijeme obavještavao Novalića o procesu i detaljima nabavke respiratora iz Kine za potrebe Vlade FBiH.

Među materijalnim dokazima bili su ugovori o kupovini spornih respiratora, profakture i fakture, te međusobna inkriminirajuća komunikacija između optuženih.

Pašić je prezentovao i dalju komunikaciju između posrednika za nabavku respiratora iz Rijeke i Crne Gore.

Prikazano je i niz dokumenata kojim tužilac želi dokazati da su respiratori nabavljeni po daleko većoj cijeni od realne.

Početak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije