BiH

"Ne postoji mogućnost za formiranje nove većine na nivou BiH"

"Ne postoji mogućnost za formiranje nove većine na nivou BiH"
Foto: Srna | "Ne postoji mogućnost za formiranje nove većina na nivou BiH"

BANJALUKA - Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić rekao je da u ovom trenutku ne postoji mogućnost formiranja neke druge većine na nivou BiH, niti bi on na njoj radio kada bi o tome odlučivao.

Ivanić je rekao na konferenciji za novinare u Banjaluci da na nivou BiH, gdje većinu čine SNSD, SDA i HDZ-a BiH, postoji sukob dvije političke koncepcije.

Govoreći o problemu neformiranju vlasti na nivou BiH, Ivanić je rekao da treba deblokirati rad parlamenta BiH, jer su na čekanju važni projekti i za Republiku Srpsku i za cijelu BiH.

Ivanić kaže da tokom njegovog mandata na funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH nijedna nadležnost sa Srpske nije prenesena na BiH i da je priča o punopravnom članstvu BiH u NATO svedna samo na saradnju sa ovim vojnim savezom, što je, kako kaže, njegov politički uspjeh.

On tvrdi da je "iza SNSD-a ostala odluka da se ide u NATO".

"Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se poziva na to kako sam ja donosio Strategiju spoljne politike BiH /2018-2023. godina/ u kojoj kao nešto loše stoji. U toj strategiji se nigdje ne pominje članstvo u NATO i bilo kakva odluka o članstvu, već se precizno upotrebljava termin saradnja na NATO-om", naveo je Ivanić.

On kaže da Dodik "za godinu dana ništa nije uspio da napravi u Predsjedništvu BiH, zbog čega odgovornost traži na nekom drugom mjestu i izmišlja sukobe sa opozicijom, pokušavajući da je optuži za svoje neuspjehe".

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak rekao je da se u protekle četiri godine, "zahvaljujući politici ove partije, te Ivanića i njega, BiH nije pridružila sankcijama protiv Rusije, da je zaustavljen izvoz oružja u Ukrajinu, te da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo".

On kaže da je sačuvan generalni stav o NATO-u, te da je zahvaljujući Ivanićevom i njegovom angažmanu riješen slučaj kada je riječ o novoj tužbi BiH protiv Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije