BiH

Ne rade ništa, a primaju plate

 Ne rade ništa, a primaju plate
Ne rade ništa, a primaju plate

BANJALUKA - Komisija za koncesije BiH ni prošle godine u radu nije imala nijedan predmet niti je izdala koncesiju, a uprkos tome 14 zaposlenih redovno je primalo platu, među kojima su i pojedini članovi Komisije kojima je mandat istekao još prije osam godina.

"Komisiji u toku 2014. godine od resornih ministarstava nije dostavljena na razmatranje i odobravanje nijedna studija ekonomske opravdanosti za koncesioni projekat", navodi se u revizorskom izvještaju.

Inače, Komisija za koncesije BiH od formiranja 2002. godine do danas nije izdala nijednu koncesiju. U radu je imala samo jedan predmet, i to kada joj je 2007. godine Ministarstvo komunikacija i transporta BiH dostavilo na razmatranje i odobravanje Studiju ekonomske opravdanosti za projekat autoputa na koridoru 5c, koja je iste godine i odobrena.

Međutim, Hamed Mešanović, predsjednik Komisije za koncesije BiH, tvrdi da je Komisija imala u radu određene predmete i prošle godine, ali da je tačno da nisu izdali nijednu koncesiju.

"Radili smo na mišljenju za koncesiju hidroelektrane na Ugru. Tu koncesiju dodijelila je Komisija za koncesije RS, a pošto se radi o entitetskoj granici, mi smo dali svoje mišljenje. Radili smo i na projektima i usklađivanju akata sa standardima u Evropskoj uniji", rekao je Mešanović.

Što se tiče isteka mandata članovima Komisije za koncesije BiH, on kaže da se uskoro mogu očekivati imenovanja s obzirom na to da je kompletna procedura završena i da se čeka da na prijedlog Savjeta ministara BiH, parlament BiH imenuje članove.

Budžet Komisije za koncesije BiH prošle godine iznosio je 967.000 KM od čega je većina, i to 715.575 KM, otišla na plate i naknade 14 zaposlenih, kojima je, pored toga, za prevoz isplaćeno 12.231 KM, topli obrok 18.279 KM, regres 1.808 KM, odvojeni život 18.661 KM i smještaj 30.600 KM.

Pravo na smještaj u Komisiji za koncesije ima predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Komisije za koncesije, i to po 475 KM, dok četiri člana Komisije po tom osnovu dobijaju po 400 KM. Pored ovoga, šest članova Komisije za koncesije mjesečno dobija po 300 KM za odvojeni život, iako većina njih uopšte ne boravi u Banjaluci, gdje je sjedište Komisije.

Na troškove tri službena automobila prošle godine potrošeno je 25.444 KM, od čega na gorivo preko 11.000 KM, dok je na telefonske i poštanske usluge "otišlo" više od 14.000 KM, a na dnevnice u zemlji i inostranstvu 5.349 KM. Zanimljivo je da su članovi Komisije za koncesije dnevnice uzimali najviše po osnovu putovanja u sjedište institucija u Sarajevu, u šta je uključeno i dostavljanje dokumentacije Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Istekli mandati članova Komisije za koncesije BiH

  • Hamed Mešanović, predsjednik (1.5.2010)
  • Milomir Amović, zamjenik predsjednika (29.6.2009)
  • Ivo Andrić, član (17.9.2013)
  • Đoko Slijepčević, član (29.6.2007)
  • Mustafa Ramić, član (29.6.2009)
  • Mensur Šehagić, član (4.12.2009)
  • Anto Matić, član (13.7.2015)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije