BiH

Negativno mišljenje za prestanak mandata VSTS

Negativno mišljenje za prestanak mandata VSTS
Foto: Ilustracija | Negativno mišljenje za prestanak mandata VSTS

SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa četiri glasa protiv i dva glasa za dala je negativno mišljenje na Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS) u sadašnjem sastavu.

Komisija je konstatovala da ovaj zakonski prijedlog nije usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Protiv ovog zakonskog prijedloga glasali su delegati SNSD-a Sredoje Nović i Lazar Prodanović i HDZ-a Bariša Čolak i Lidija Bradara, dok su ga podržali delegati bošnjačkog naroda Asim Sarajlić i Amir Fazlić (SDA).

Sjednici je prisustvovao i predlagač ovog zakona u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dragan Mektić (SDS), koji nije obrazlagao predloženo zakonsko rješenje.

Predstavnički dom podržao je ovaj zakonski prijedlog.

Ustavnopravna komisija odložila je danas raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju u BiH, čiji je predlagač Savjet ministara iz prošlog saziva.

Iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara potvrdili su da nisu dobili mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, na šta je reagovao delegat srpskog naroda Sredoje Nović, koji je rekao da na ovaj način pojedine institucije postaju neozbiljne prema ovom domu.

Istu sudbinu odlaganja za narednu sjednicu dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH (OBA), čiji je predlagač Savjet ministara u prošlom sazivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije