BiH

Nehamer: Ohrabrenje stavovi koji podržavaju put ka članstvu u EU

Nehamer: Ohrabrenje stavovi koji podržavaju put ka članstvu u EU
Foto: Srna | Nehamer: Ohrabrenje stavovi koji podržavaju put ka članstvu u EU

SARAJEVO - Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić ukazali su u razgovoru sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom da su za BiH ohrabrenje stavovi austrijskih zvaničnika koji podržavaju ubrazni put zemalja zapadnog Balkana ka članstvu u EU.

Na sastanku je rečeno da je izuzetno važno da je proširenje EU ostalo visoko na agendi uprkos drugim izazovima sa kojima se suočava EU, uz konstataciju da je jasna evropska perspektiva ključna za bezbjednost i stabilnost cijelog regiona, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva su tokom susreta zahvalili Austriji za sveukupnu pomoć i podršku BiH na bilateralnom i multilateralnom planu i istakli da među dvije prijateljske zemlje nema otvorenih pitanja.

Bilo je riječi i o izuzetno uspješnoj ekonomskoj saradnji i ukazano je da je Austrija jedan od najvećih i najznačajnijih trgovačkih, posebno investicijskih partnera u BiH.

Iskazana je zahvalnost Austriji kao evidentno najvećem investitoru u BiH, ali i uvjerenje da će ekonomska saradnja biti i dalje unapređivana.

Nehamer je rekao da BiH i ostale zemlje zapadnog Balkana treba da nastave put obezbjeđivanja mira i stabilnosti u regionu, u čemu će im Austrija pružiti svesrdnu pomoć.

On je istakao da je Austrija spremna da bude most ka bržem pristupanju BiH u EU, te izrazio spremnost da lično, kao i njegova zemlja, prenesu iskustva i pomognu u međusobnom dijalogu u rješavanju unutrašnjih problema.

Nehamer je pohvalno govorio o veoma dobroj saradnji BiH i Austrije u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.

Članovi Predsjedništva BiH istakli su kao veoma važnu i ulogu Austrije na planu unutrašnje stabilnosti i bezbjednosti BiH učešćem njenog kontingenta u Misiji EUFOR-a - ALTEA.

Na sastanku je bilo riječi i ukrajinskoj krizi i kako ublažiti posljedice po ekonomiju i ostale oblasti života, koje se osjete u svim evropskim zemljama.

Članovi Predsjedništva BiH čestitali su kancelaru Nehameru imenovanje na tu dužnost i izrazili interes za uspješnu saradnju sa njim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije