BiH

"Nekima važnije da slave rat nego mir"

"Nekima važnije da slave rat nego mir"
Foto: Fena | "Nekima važnije da slave rat nego mir"

SARAJEVO, BANJALUKA - Nekima je važnije da slave rat nego mir, glasi jedna od poruka srpskog političkog korpusa povodom 1. marta, koji se sutra u dijelu FBiH slavi kao Dan nezavisnosti, dok je u Srpskoj sasvim običan radni dan.

Željka Cvijanović, predsjednica Srpske, izjavila je da 1. mart nije praznik u Srpskoj niti se doživljava kao dan nezavisnosti BiH, jer dan državnosti ili nezavisnosti neke države treba da bude dan koji okuplja, a ne koji razjedinjuje, dan koji pokreće pozitivne emocije, a ne koji asocira na ubijanje i druge strahote.

Ona je naglasila da, kada je riječ o 1. martu, on će uvijek asocirati na nelegitimni referendum održan uz protivljenje srpskog naroda, na brutalno ubistvo srpskog svata, ranjavanje pravoslavnog sveštenika i paljenje srpske zastave na sarajevskoj Baščaršiji, kao i na to da su ubice ostale nekažnjene.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, poručio je da Srpska neće i ne može obilježavati 1. mart i da njen potpredsjednik Ramiz Salkić svojim izjavama samo "potpaljuje vatru i muti vodu".

"Potpredsjednik Srpske (Ramiz Salkić) koji godinama živi od Srpske, njenih poreskih obveznika, ne doprinosi stabilizaciji neophodnoj na ovim prostorima na način kako se ponaša prema njoj", rekao je Čubrilović i dodao da je 9. januar praznik koji će Srpska uvijek obilježavati, a neće nikakav 1. mart.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da 1. mart Republika Srpska neće slaviti i da to ne može i neće biti praznik u Srpskoj.

"Srpski narod treba da vidi kakav je taj Ustavni sud. Oni odlučuju samo šta je u interesu Sarajeva i Bošnjaka, ništa u interesu i uvažavanju srpskih stavova. Gore je od 500 godina Turaka", rekao je Dodik.

Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, ocijenio je da, sve dok je nekima važnije da slave rat, a ne mir, u BiH neće biti zakona o praznicima u zajedničkim institucijama.

"Prvi mart je za Srbe u BiH dan početka njihovog stradanja u proteklom ratu, podsjetnik da nisu poželjni ni u glavnom gradu ni u toj državi jer su ih na to upozorili pucanj u srpske svatove i krv srpskog svata pred crkvom na Baščaršiji", naglasio je Špirić u izjavi za Srnu.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, izjavio je da Salkić pozivom da svi masovno obilježavaju 1. mart, dan kada je ubijen srpski svat u Sarajevu, demonstrira svoj civilizacijski i demokratski nivo.

"Bošnjaci u Srpskoj imaju sva prava, vratili su se gdje su htjeli i obnovljena im je imovina, dok ne postoji povratak u FBiH, u kojoj su Srbi etnički očišćeni. Dokaz je to što u FBiH ne postoji srpski političar koji se tamo ponaša kao Salkić u Srpskoj", rekao je Stevandić.

Petar Đokić, lider SP-a, izjavio je da je to što Bošnjaci slave 1. mart izraz njihove želje, ali da Republika Srpska taj praznik ne priznaje jer smatra da je to bio dan kada je počela destrukcija i podjela iz koje je na kraju nastao građanski rat u BiH.

Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a, izjavio je da se 1. mart ne slavi u Republici Srpskoj i da ne dolazi u obzir nametanje rješenja o praznicima.

Lider PDP-a Branislav Borenović izjavio je da 1. mart nikada neće biti prihvaćen kao praznik za srpski narod i Republiku Srpsku.

Salkić je u subotu u Banjaluci rekao da je "Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine jedan od najvažnijih datuma u modernoj historiji naše domovine". Tvrdi da Srpska "provođenjem sistemske diskriminacije kao mirnodopske metode pokušava ostvariti ratne ciljeve, te ekonomski i egzistencijalno  protjerati Bošnjake".

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, u svojoj čestitki povodom 1. marta naveo je da je prije 29 godina sproveden referendum o nezavisnosti BiH.

"Tada su ogromnom većinom građanke i građani ove zemlje, pripadnici svih njenih naroda, izabrali put slobode i dostojanstva", naveo je Džaferović.

Prvi mart je čestitao i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, navodeći da se prije gotovo tri decenije "slobodno izraženom voljom većina građana i naroda BiH izjasnila za suverenu i nezavisnu državu BiH". On i Džaferović će, povodom 1. marta, položiti danas cvijeće na spomen-lokacijama u Sarajevu.

Bakir Izetbegović, lider SDA, rekao je da je u protekle tri decenije BiH prešla dug i težak put, a najvažniji korak na tom putu je, kako ističe, 1. mart 1992. godine.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović je građanima BiH uputila čestitku povodom 1. marta, sa željom da taj dan, kako je navela, "obilježe ponosno, dostojanstveno i na prigodan način".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije