BiH

"Neko leži u zatvoru za tri metra drva, a neko ne odgovara zbog miliona"

"Neko leži u zatvoru za tri metra drva, a neko ne odgovara zbog miliona"
Foto: Vlada KS | "Neko leži u zatvoru za tri metra drva, a neko ne odgovara zbog miliona"

SARAJEVO - Ustanove, institucije , firme i zavodi čiji je osnivač Vlada Kantona Sarajevo duguju poreza u iznosu od oko 165 miliona KM, o čemu je Poreska uprava FBiH i uputila dopis kantonalnoj vlasti u Sarajevu. To je bio povod za održavanje današnje sjednice Vlade KS, na koju su pozvani i direktori javnih preduzeća, ustanova i zavoda čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Najviše je dužan GRAS s neplaćenim porezom u iznosu od od 130 miliona KM, a slijede ga preduzeća "Vodovod i kanalizacija" (ViK) s dugom od devet miliona KM, zatim "Park" s dugovanjima većim od osam miliona KM, Studentski centar s dugom nešto većim od šest miliona KM, kao i Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu s dugom većim od pet miliona maraka.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je da, osim poreskog duga, postoji i dug od 35 miliona KM za presuđene tužbe zaposlenika koji primaju plate iz budžeta KS, kao i dugovanja prema raznim dobavljačima koji imaju ugovore s onim subjektima koji se finasiraju iz budžeta.

Procjena je da ti dugovi iznose između 200 i 300 miliona KM.

Forto je rekao da je "ultimativni čin patriotizma plaćanje poreza i da svako ko hoće srušiti državu, treba jednostavno ne plaćati porez".

Sadašnji direktori javnih preduzeća, ustanova i drugih fondova redom su za aktuelno loše stanje optužili bivše uprave i politike. Naveden je niz primjera kako su se zbog ličnih interesa iz budžeta odlijevale desetine miliona maraka. 

Forto je, nakon rasprave u kojoj se čuo niz primjera o kriminalu, predložio da se usvoje sljedeći zaključci koji su i podržani.

Ministarstvo pravde zaduženo je da što prije zakaže sastanak s Tužilaštvom KS o temi svih prijava i predmeta koji se odnose na firme, ustanove i zavode čiji je osnivač Kanton Sarajevo, Vlada KS zadužena je da u roku od 90 dana pokrene aktivnosti na izradi zakona o javnim preduzećima, zatim da se preduzmu mjere na jačanju inspektorata Kantona Sarajevo, potom da se učini sve kako bi se ojačala institucija Pravobranilaštva Kantona Sarajevo, kao i da se ojača kriminalistička policija MUP-a KS.

Ministar za boračka pitanja Ismir Jusko (SBB) rekao je da, ako Vlada Kantona Sarajeva želi poslati poruku građanima da su spremni za promjene, onda se mora učiniti nešto konkretno kako bi svi oni koji su odgovorni za nestanak desetina miliona maraka bili i kažnjeni.

"Utvrdili smo da su milionski iznosi otišli nastranu, a onda se postavlja pitanje hoće li oni odgovorni za to biti procesuirani. Mi moramo sve učiniti da do toga i dođe. Jer neko dobije šest mjeseci zatvora za tri metra drva koja koštaju 300 KM,a oni što su pronevjerili milione ne odgovaraju. Mi moramo sve učiniti da se to promijeni", rekao je Jusko, prenosi "Avaz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije