BiH

Nema odgovora iz hrvatske vlade o radioaktivnom otpadu

Nema odgovora iz hrvatske vlade o radioaktivnom otpadu
Foto: Srna | Nema odgovora iz hrvatske vlade o radioaktivnom otpadu

DVOR - Opština Dvor nije dobila odgovor na dopis upućen Vladi Hrvatske prije više od mjesec dana, a u vezi sa primjenom usvojenog Nacionalnog programa provođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, istrošenih izvora nuklearnog goriva.

Načelnik opštine Nikola Arbutina rekao je danas da je iz ove opštine dva puta tražena informacija o aktivnostima koje su planirane u Dvoru.

"Opština Dvor je u drugom mjesecu tražila informacije od Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva zaštite okoline, o aktivnostima u vezi sa usvojenim Nacionalnim programom sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, istrošenih izvora nuklearnog goriva. S obzirom da nismo dobili odgovor, na sjednici Opštinskog vijeća krajem trećeg mjeseca usvojili smo zaključak da informacije tražimo od Vlade Hrvatske", rekao je on.

Arbutina kaže da su zatražene informacije u kojoj fazi su aktivnosti planirane nacionalnim programom i šta se tačno događa na lokaciji kasarne Čerkezovac.

"Zvaničnih informacija nema ali ono što se može vidjeti jeste da vojska iseljava iz kasarne", kaže on.

Hrvatska namjerava da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže i skladišti na samoj granici sa BiH, na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, nekoliko stotina metara od granice sa BiH, isto toliko udaljeno i od područja odakle veliki broj građana BiH koristi vodu za piće, te manje od tri kilometra od središta opštine Novi Grad u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije