BiH

Nema podrške za 22 tačke dnevnog reda Savjeta ministara

Nema podrške za 22 tačke dnevnog reda Savjeta ministara
Foto: Nedžad Uglješa | Nema podrške za 22 tačke dnevnog reda Savjeta ministara

SARAJEVO - Kao što se i očekivalo, Savjet ministara BiH u drugom krugu, nije usvojio nijednu od 22 tačke dnevnog reda jer su predstavnici Republike Srpske kao i na prethodnoj sjednici glasali protiv.

Sa tri glasa za i četiri protiv, u drugom krugu glasanja, između ostalog nisu usvojeni Nacrt prijedloga programa javnih investicija razvojno-investicionog programa institucija BiH 2022-2024. godine, Nacrt osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Libana o readmisiji lica koja borave bez dozvola, te Inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat unapređenja otpornosti i konkurentnosti sektora poljoprivrede.

Pojedine tačke dnevnog reda na zahtjev predlagača odnosno Bisere Turković, ministra spoljnih poslova BiH i Sifeta Podžića, ministra odbrane skinute su sa dnevnog reda i o njima će se Savjet ministara BiH izjasniti naknadno.

"Shodno krizi koju je proizveo bivši visoki predstavnik Valentin Incko i nakaradna odluka Ustavnog suda BiH, naše ponašanje bilo je u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske i drugih institucija Srpske i tako će biti i ubuduće", rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dodajući da je neophodno otvoriti politički dijalog u BiH te da Srbi traže da se na ustavan način nađe rješenje za trenutnu političku krizu u BiH.

On je rekao da je značajno da se okupimo oko izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma i da se zagarantovane ustavne vrijednosti kakve je dao Aneks 4 vrate Republici Srpskoj.

"To isključivo radimo na demokratski, legalan i ustavan način, a naše odlučivanje i kretanje na nivou Savjeta ministara biće isključivo sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske", rekao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije