BiH

"Nema razloga za odlaganje izmjena Izbornog zakona"

"Nema razloga za odlaganje izmjena Izbornog zakona"
Foto: Nedžad Uglješa | "Nema razloga za odlaganje izmjena Izbornog zakona"

SARAJEVO – Treća sjednica Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH počela je danas u Sarajevu.

Erik Nelson, ambasador SAD u BiH, kaže da  nema nikakve dileme da je prebrojavanje svakog glasa bez manipulacija obaveza svih stranaka i lidera, te da nema razloga za odlaganje izmjena Izbornog zakona BiH.

"Reforma procesa odabira i popunjavanja biračkih odbora, tačnost biračkog spiska, uvođenje tehnoloških rješenja u proces brojanja glasova i bolja obuka, promjene će koje će pojačati efikasnost izbornog procesa i dovesti do povjerenja građana. Treba raditi na jačanju odgovornosti, a to zahtijeva krivično gonjenje onih koji čine izborne prevare", rekao je Nelson.

Dodao je da, sada kada je usvojen Poslovnik, Interresorna grupa može raditi i da oni imaju eksperte da im pruže podršku, te da od njih očekuje da donesu amandmane koji će biti spremni da ih mijenjaju sa međunarodnom praksom.

Ketrin Kavalec, šef Misije OSCE, kaže da su spremni da pomognu u realizaciji, te da su spremni omogućiti i podstaći razgovor organiziranja niza sastanaka Interresorne radne grupe.

"U prošlosti smo radili i sa CIK-om na nizu izmjena  i želimo nastaviti s time i provesti preporuke ODIR-a u donošenju promjena. Svi treba da učestvuju da bi ovaj proces bio transparentan. Sve reforme koje budu donesene provodiće CIK i zbog toga je njegovo učešće neophodno", rekla je Kavalec.

Johan Zatler, šef Delegacije EU u BiH, kaže da, što se tiče konsultativnog procesa građanskog društva, Orgnaizaicja "Pod lupom" organiziraće niz  razgovora u junu o izbornom procesu.

"Nadam se da će Parlamentarna skupština prihvatiti ove aktivnosti i da će oni teći uporedo sa aktivnostima Interresorne radne grupe", rekao je Zatler, te podsjetio na preporuke jačanja integriteta izbornog procesa koji je prije šest mjeseci upućen Parlamentarnoj skupštini.

"Radi se o sveobuhvatnim dokumentima koji bi vam mogli pomoći, a dokumentaciju je izradila CIK zajedno sa međunarodnim ekspertima", rekao je  Zatler.

Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne radne grupe, osvrnula se na strategiju poboljšanja izbornog procesa, te dodala da je Parlamentarna skupština dobila taj materijal i da planira da to stavi na dnevni red interresorne radne grupe i sve to što je radila španska organizacija INDR-a.

"Nije lako, jer da jeste, 11 godina je od presude Evropskog suda za ljudska prava, ali eto mi smo odlučil ida uz vašu pomoć uradimo ono što je bitno za građane BiH i što bi ispunilo ključne zahtjeve EU", rekala je Čolo.

Saša Magazinović (SDPBiH), član Interresorne radne grupe kazao je da danas BiH ima kriminalce na vlasti i da sve ovo što ambasadori govore treba biti prioritet.

"Zahvaljujem vam se što i vi potencirate izmjene Izbornog zakona i ovaj materijal koji potencirate vezano za izmjene koje su radili IDIR, Centralna izborna komisija BiH i OSCE", kazao je Magazinović, te dodao da je zadovoljan što su ambasadori naglasili problem izbornih prevara.

Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i član Interresorne radne grupe, rekao je da je zahvalan na porukama koje su iskazali ambasadori i što je za njih važno, da se svi segmenti unaprijede  kada je u pitanju izborni proces.

"Vjerujemo da kroz dobronamjerni pristup vi želite da unaprijedite izborni proces i da on bude što pošteniji. Osobno pozdravljam eksperte koji će pomoći u našem radu i očekuje se taj pristup poštenog posrednika", rekao je Brkić.

Sredoje Nović, zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva, izrazio je zadovoljstvo što su imali priliku da čuju uz nekoliko jasnih napomena šta je intencija međunarodne zajednice, ali i  ve komisije.

"Možda su prevelika očekivanja od ove komisije koja je formirana u posebnim političkim uslovima, ali čini mi se da treba uložiti maksimum napora da članovi Komisije nastoje da se otmu od dnevno-političkim zbivanjima i koncentrisati se na izmjene izbornog zakonodavstva koji ima potrebu izmjena", rekao je Nović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije