BiH

"Neophodno obaviti istraživanja u odabiru lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada"

"Neophodno obaviti istraživanja u odabiru lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada"
Foto: Arhiva | "Neophodno obaviti istraživanja u odabiru lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada"

NOVI GRAD - Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je danas Srni da je veoma bitno da se u BiH izvrše sva neophodna istraživanja i mjerenja koja će poslužiti kao dodatni argument u osporavanju odabira lokacije za odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, na samoj granici sa BiH.

Drljača je naveo da je dosadašnja praksa pokazala da Hrvatska nema iskrene namjere da podatke kojima raspolažu dostave BiH ili Ekspertskom timu.

“Ne možemo čekati da li će se Hrvatska smilovati da ustupi podatke i zato je veoma bitno da se mjerenja obave i u BiH, s druge strane granice”, rekao je Drljača, koji je i član Ekspertskog tima.

Prema njegovim riječima, osnovni problem za istraživanja i mjerenja do sada je bio nedostatak finansijskih sredstava.

“Sada je taj problem riješen na način da će sredstva obezbijediti entiteti i nivo BiH. Ekspertski tim smatra da je to dovoljno za kvalitetna istraživanja koja će biti dodatni argument da je naše stajalište ispravno i da odabrana lokacija ne odgovara planiranoj namjeni”, istakao je je Drljača.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti u bivšoj kasarni Čerkezovac u opštini Dvor, na samoj granica sa BiH.

Na lokaciji Trgovska gora planirana je izgradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Na ovoj lokaciji traju istraživački radovi, a u toku je i priprema info centra o zbrinjavanju radioaktivnog otpada u Dvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije