BiH

Neophodno podmlađivanje u Oružanim snagama: Školovanje pilota košta i do 500.000 KM

Neophodno podmlađivanje u Oružanim snagama: Školovanje pilota košta i do 500.000 KM
Foto: Nedžad Uglješa | Neophodno podmlađivanje u Oružanim snagama: Školovanje pilota košta i do 500.000 KM

SARAJEVO - Iz budžeta BiH, pa time i džepova bh. građana, ogromne cifre će se morati sliti u podmlađivanje pilotskog osoblja u Oružanim snagama BiH, o čemu svjedoči i podatak da prosječna komercijalna cijena školovanja jednog mladog pilota helikoptera iznosi od 400.000 do 500.000 KM.

"To je u okviru realnih troškova obuke koji u najvećem dijelu sadrže troškove goriva i amortizacije letjelice", rečeno je ranije iz Ministarstva odbrane BiH.

Jedan od problema koji se nametnuo u realizaciji ovog cilja je to što je zbog globalnih geopolitičkih dešavanja cijena pogonskih goriva drastično porasla, uz posljedični porast cijena svih drugih vrsta robe i usluga.

Kako "Nezavisne novine" saznaju, Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik BiH, u izvještaju za 2022. godinu naveo je niz problema koje je uočio u Brigadi vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane Oružanih snaga BiH.

"Zanavljanje personala ne prati dinamiku otpusta. Trenutno su u brigadi upražnjena 182 formacijska mjesta, od čega 101 oficir, 48 podoficira, 18 vojnika i 15 civilnih lica", naveo je Šiljegović.

Kako je dodao, starosna struktura profesionalnih vojnih lica u brigadi se povećava, na šta je skretana pažnja dugi niz godina, a proces školovanja novih kadrova u inostranstvu je dugotrajan.

"Tako je, primjera radi, za kategoriju letača-tehničara potrebno oko pet godina osposabljavanja", naveo je Šiljegović i dodao da se rješavanje ovog pitanja već sada nameće kao prioritetno za budući normalan rad i funkcionisanje brigade.

Među teškoćama u pogledu normalnog funkcionisanja brigade izdvojio je i nizak stepen operativnosti helikoptera svih platformi, kašnjenje u realizaciji plana nabavki, te probleme koji se odnose na nabavku i remont određenih dijelova.

Vojni povjerenik smatra da je ovoj brigadi neophodno obezbijediti sva neophodna sredstva i opremu za rad, te pristupiti obuci novih kadrova kako bi se stanje personala popravilo s ciljem optimalnog funkcionisanja brigade.

Inače, u Odluci o finansiranju Višegodišnjeg projekta školovanja časnika vojno-evidencione specijalnosti avijacija, Ministarstvo odbrane (MO) BiH priznaje da bilježe nedostatak pilotskog kadra zbog prirodnog odliva kadrova, gdje spadaju godine starosti, prekid službe na lični zahtjev, te zdravstveni razlozi.

U MO BiH tvrde da su u završnoj fazi potpisivanja bilateralnih sporazuma s partnerskim zemljama, kao i ugovora na komercijalnoj osnovi, kako bi se uspostavilo dugotrajno rješenje prevazilaženja problema podmlađivanja i popune mjesta časnika vojno-evidencione specijalnosti avijacija. Objavili su i niz drugih zanimljivih podataka.

"Prosječna starost pilota je 47 godina i vrlo je nepovoljna za ovu vrstu aktivnosti. Potrebno je podsjetiti da su tokom 2021. godine u sastav OS BiH pristigla tri nova mlada pilota, tako da se ulaganjem u njih stvara okosnica budućeg razvoja pilotskog sastava OS BiH. Osim ta tri pilota, gotovo sav trenutni pilotski sastav će, normalnim procesom umirovljenja, napustiti OS BiH do 2030. godine", naveli su ranije iz MO BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije