BiH

Neozbiljna izjava o početku gradnje auto-puta krajem godine

Neozbiljna izjava o početku gradnje auto-puta krajem godine
Foto: Ilustracija | Neozbiljna izjava o početku gradnje auto-puta krajem godine

BANJALUKA - U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske smatraju da je neozbiljna i preuranjena izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da bi izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd mogla da počne krajem ove godine.

"Ni za jednu od dvije trase o kojima je Izetbegović razgovarao sa predsjednikom Turske nisu započete aktivnosti neophodne za početak izgradnje, kakve su izrada studijske i projektne dokumentacije, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i slično, zbog čega je izjava o početku gradnje krajem 2018. godine neozbiljna i preuranjena", rečeno je u Ministarstvu.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Strategijom transporta Srpske koju je usvojila Narodna skupština, a koja je i sastavni dio Okvirne transportne strategije BiH, predviđena izgradnja brzog puta na trasi Istočno Sarajevo-Sokolac-Rogatica-Ustiprača-Višegrad-granica Srbije kao spoj Koridora "Pet ce" i Koridora 10.

Istom strategijom predviđena je i izgradnja auto-puta Doboj-Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom, te izgradnja brzog puta preko Bijeljine, Zvornika i Sokoca koji će se spajati sa brzim putem Sarajevo-Vardište.

"Ministarstvo saobraćaja i veza podržava realizaciju infrastrukturnih projekata, ali s obzirom da su entiteti nadležni za saobraćajnu infrastrukturu, Republika Srpska će u skladu sa usvojenim planskim i strateškim dokumentima odlučivati o izgradnji i realizaciji svih projekata na svojoj teritoriji", navode u Ministarstvu.

U Ministarstvu ističu i da nisu upoznati o informaciji da je za narednu sedmicu planirana posjeta turske delegacije BiH, niti da su povod za njihov dolazak razgovori o trasama i izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd.

Bošnjački član Predsjedništva BiH izjavio je da bi izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd mogla da počne krajem ove godine, te da bi već iduće sedmice u BiH trebalo da dođe važna delegacija Turske sa kojom je u kontaktu ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Ismir Jusko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije