BiH

Nešić: Etničko čišćenje zločin, a ne pobjeda

Nešić: Etničko čišćenje zločin, a ne pobjeda
Foto: Arhiva | Nešić: Etničko čišćenje zločin, a ne pobjeda

BANJALUKA - Predsjednik DNS-a Nenad Nešić istakao je da ljudski ne razumije i ne prihvata odlazak predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskoj Borisa Miloševića na obilježavanje proslave godišnjice "Oluje", jer je, kako je naveo, "etničko čišćenje zločin, a ne pobjeda".

"Mjesto svih Srba, pa i onih iz SDSS, tog dana je na obilježavanju zajedničkog Dana žalosti za sve Srbe u regionu, jer je 'Oluja' najveće etničko čišćenje devedestih godina", smatra Nešić.

On je podsjetio da je u "Oluji" protjerano 200.000 Srba, da su dvije trećine stradalih stariji od 60 godina, te da je ubijeno i 550 žena.

"Etničko čišćenje je zločin, a ne pobjeda. Koga su pobijedili? Djecu koju su bombardovali u izbjegličkoj koloni, 1.800 Srba koji se još vode kao nestali ili žene i starce koje su pobili", upitao je Nešić.

Lider DNS-a apelovao je da predstavnici SDSS-a preispitaju svoju odluku u učešću na obilježavanju godišnjice "Oluje", najstrašnije vojne akcije protiv srpskih civila, jer smatra da svojim prisustvom daju legitimitet ovom događaju.

"Trajno pomirenje može se graditi samo na istini i poštovanju svih žrtava, a nikako na negaciji zločina i pristanku na istu", naveo je Nešić.

On je naveo da u Hrvatskoj danas živi samo četiri odsto Srba, a da je na popisu 2011. godine samo trećina njih rekla da im je srpski maternji jezik, što dovoljno govori o položaju Srba u Hrvatskoj, saopšteno je iz DNS-a.

Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke potvrdio je danas da će 5. avgusta biti na obilježavanju 25 godina od hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u Kninu u svojstvu potpredsjednika Vlade Hrvatske zaduženog za ljudska prava. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije