BiH

Nešić odbio dati izjavu MUP-u RS

Nešić odbio dati izjavu MUP-u RS
Foto: N.N. | Nešić odbio dati izjavu MUP-u RS?

BANJALUKA - Nenad Nešić, predsjednik DNS-a i bivši direktor JP "Putevi Republike Srpske", odazvao se pozivu MUP-a Republike Srpske, međutim odbio je dati izjavu u vezi s krivičnim djelima za koja ga terete, a to su zloupotreba službenog položaja i neizvršenje sudske odluke.

U Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci su nam potvrdili da su još 25. februara donijeli naredbu o sprovođenju istrage zbog zloupotrebe službenog položaja, ne želeći da otkrivaju više detalja.

Prema nezvaničnim informacijama, istraga je otvorena nakon što je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH podnijela prijavu protiv Nešića i to zbog tendera za zaštitu i održavanje regionalnih i magistralnih puteva i to iz razloga što je Nešić na tenderu prihvatio ponudu preduzeća koja je skoro 12 miliona KM veća, odnosno iznosila je 26 miliona KM, dok je druga ponuda bila 14 miliona KM.

Mediji su ranije pisali da je Nešić još 2018. godine posao održavanja regionalnih i magistralnih puteva dodijelio firmama "Kozaraputevi" i "Prijedorputevi" i to za 26 miliona KM, međutim na tu odluku žalila se kompanija "Niskogradnja Marjanović", koja je za iste poslove imala za 12 miliona KM manju ponudu.

Prema kasnijim odlukama Kancelarije za razmatranje žalbi i Suda BiH, Nešić je ovaj sporni tender trebalo da poništi, međutim to nikada nije urađeno.

"Bio sam u MUP-u. Uvijek ću se odazvati institucijama Republike Srpske i vjerujem u njihov rad", rekao je Nešić "Nezavisnim", dodajući da ne može govoriti o čemu se radi kako ne bi ugrozio istragu.

Na pitanje da li je dao izjavu ili nije, Nešić je kratko rekao: "Neka ostane u domenu spekulacija."

Osim Okružnog tužilaštva u Banjaluci, i u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo potvrdili su nam da je protiv Nešića podnesen izvještaj 12. oktobra 2018. godine od strane Policijske uprave Istočno Sarajevo zbog krivičnog djela prinuda, ali tužilačka odluka u ovom predmetu još nije donesena.

Zanimljivo je da je saslušanje Nešića uslijedilo samo nekoliko dana nakon što je stranka čiji je lider napustila vladajuću koaliciju, a na određen način istragu protiv Nešića najavio je i Milorad Dodik, lider SNSD-a, nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke.

Iako je DNS zvanično istupio iz koalicije sa SNSD-om, mnogi lokalni odbori ostali su "vjerni" SNSD-u. Po odluci Predsjedništva DNS-a, svi lokalni odbori imali su rok do juče da se izjasne da li nastavljaju koaliciju sa SNSD-om ili iz nje istupaju, međutim do zaključenja ovog broja nije bilo informacija o tome koliko i koji lokalni odbori DNS-a ostaju uz SNSD.

Ono što je sigurno jeste da DNS i dalje u velikom broju slučajeva podržava SNSD i njihove kandidate za načelnike i gradonačelnike, međutim tamo gdje uskrate podršku SNSD-u, ne mogu računati na to da će njihovi kadrovi ostati na pozicijama. Vlada RS već je smijenila Marka Kubatliju, v.d. direktora Područnog centra Poreske uprave Republike Srpske koji dolazi iz Pala, koji je već okrenuo leđa SNSD-u, a juče je Boško Jugović, načelnik opštine Pale, smijenio svog savjetnika Nemanju Slijepčevića, koji je na tu poziciju imenovan ispred DNS-a.

"Slijepčevića je podrškom opozicionom kandidatu za načelnika praktično razriješio paljanski odbor DNS-a, čiji je važan član i koji ga je predložio za savjetnika načelnika Pala", rečeno je u Kabinetu načelnika opštine Pale, a prenosi agencija Srna.

Danas su se oglasili i iz Opštinskog odbora DNS-a u Ugljeviku, gdje kažu da i dalje daju podršku zajedničkom kandidatu za načelnika opštine Milutinu Tasovcu, koji dolazi iz SNSD-a, ali da će podržati i poštovati sve odluke Predsjedništva DNS-a i Nešića.

U Regionalnom odboru DNS-a za Federaciju BiH danas su istakli da je shodno zaključcima Predsjedništva DNS-a Nikica Bosnić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, istupio iz koalicije te da će djelovati kao samostalni delegat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije