BiH

Neslavan kraj rada na izmjenama izbornog zakonodavstva

Neslavan kraj rada na izmjenama izbornog zakonodavstva
Foto: Fena/Arhiva | Neslavan kraj rada na izmjenama izbornog zakonodavstva

SARAJEVO - Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva neslavno je završila svoj rad, a s obzirom na to da juče nije bilo kvoruma za njeno održavanje - i samo njeno postojanje više postaje besmisleno.

"Sudbina Interresorne radne grupe je nikakva. Izbori idu, raspisuju se u maju i ne vidim smisao njenog postojanja. Po poslovniku sam imala nadležnost da je sazovem, ali na kraju je došlo samo pet ljudi i jednostavno nije bilo političke volje da ona radi, iako je ideja bila dobra", rekla je za "Nezavisne" Alma Čolo, poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH i predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva.

Inače, sama Interresorna radna grupa ima 14 članova. Formirana je odlukom Predstavničkog doma parlamenta BiH još u maju 2021. godine i u nju su imenovani po jedan predstavnik svakog kluba poslanika u Predstavničkom domu, zatim po jedan predstavnik svakog kluba naroda u Domu naroda te tri predstavnika Savjeta ministara BiH. Iako je, uglavnom, pod pritiskom međunarodne zajednice bilo pokušaja da se u Interresornu radnu grupu imenuju i predstavnici Centralne izborne komisije BiH, predstavnici hrvatskog i srpskog naroda to su spriječili pod izgovorom da je sam CIK nelegalan te da nisu nadležni za izmjene Izbornog zakona. Paralelno s radom Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva radile su i političke partije, prije svega bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH, međutim dogovora još nema. Posljednja sjednica Interresorne radne grupe koja je trebalo da bude juče nije ni održana jer je od 14 članova samo njih pet došlo na sastanak, dok su Srbi i Hrvati još dan prije najavili da neće učestvovati.

"Sjednica nije zakazana u skladu sa poslovnikom i šanse za dogovor su sve manje", rekao je Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe, koji tvrdi da je Čolo, zajedno s njim i Sredojem Novićem, trebalo da dogovori sazivanje sjednice.

On kaže da Interresorna radna grupa nije postigla dogovor ni oko tehničkih izmjena, odnosno integriteta izbornog procesa, a ni oko izuzetno važnih stvari kada je riječ o provođenju odluke Ustavnog suda i presuda Evropskog suda.

"Ne želim unaprijed reći da nije moguće postići dogovor, ali objektivno govoreći šanse su zaista sve manje kako vrijeme prolazi jer naprosto počeo je april, a vrijeme ističe", rekao je Čolak.

Uoči sjednice i Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekao je da neće doći na sjednicu Interresorne radne grupe jer neće biti kvoruma, ali da očekuje da izbori budu raspisani 2. maja po starim pravilima.

"Šteta je što se propušta dobra prilika da se usvoji paket integriteta s ciljem obezbjeđivanja fer i poštenih izbora", rekao je Borenović.

Ipak, Čolo kaže da će izmjene Izbornog zakona, koje se odnose na integritet izbornog procesa, biti upućene u parlament BiH, ali da će umjesto Interresorne radne grupe to učiniti poslanici te da će svi imati priliku da potpišu prijedlog takvih izmjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije