BiH

"Nezavisne" saznaju: Ponovo otvorena istraga o zločinu u Dobrovoljačkoj

"Nezavisne" saznaju: Ponovo otvorena istraga o zločinu u Dobrovoljačkoj
Foto: N.N. | "Nezavisne" saznaju: Ponovo otvorena istraga o zločinu u Dobrovoljačkoj

SARAJEVO, BANJALUKA - Ustavni sud BiH naredio je Tužilaštvu BiH da u roku od tri mjeseca odluči po prigovorima za obustavljanje istrage u slučaju "Dobrovoljačka ulica", a kako nezvanično saznajemo, u ovom predmetu nedavno je ponovo aktivirana istraga, koju je protiv nekoliko lica, uključujući Ejupa Ganića, člana ratnog Predsjedništva BiH, i Jovana Divjaka, generala Armije RBiH, obustavio međunarodni tužilac Džud Romano i to samo nekoliko dana prije nego što će napustiti BiH.

Romano je tada, osim protiv Ganića i Divjaka, obustavio istragu i protiv Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Bećirovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

"Tu istragu sada vodi Mirza Hukeljić, tužilac u Tužilaštvu BiH, i tek nedavno je ponovo aktivirana, odnosno ponovo se počelo raditi na tom predmetu", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Što se tiče odluke Ustavnog suda BiH, ona je donesena na osnovu apelacija Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, koji je kao vojnik JNA ubijen 3. maja 1992. godine u napadu na kolonu JNA u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji je kao poručnik JNA ubijen 2. maja 1992. godine u Sarajevu na Skenderiji. Apelacije Tomovićeve i Gvozdenovićeve uslijedile su nakon što duže od pet godina nije odlučeno o njihovim prigovorima zbog obustavljanja istrage u slučaju "Dobrovoljačka ulica".

"Nalaže se Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzme mjere s ciljem odlučivanja po pritužbama apelantkinja protiv naredbe o obustavljanju istrage od 17. januara 2012. godine", navodi se, između ostalog, u odluci Ustavnog suda BiH.

21 pritužba na obustavljanje istrage

Iz odluke Ustavnog suda BiH vidljivo je da je na obustavljanje istrage bila ukupno 21 pritužba te da je u Tužilaštvu BiH formiran tim za rad po tim pritužbama. Ono što je zanimljivo jeste da je Tužilaštvo BiH nakon toga čak šest puta mijenjalo sastav tog tima i održalo desetine sjednica, ali odluku po pritužbama na obustavljanje istrage nikada nisu donijeli.

"Sada moraju u roku od tri mjeseca da to urade, odnosno riješe prigovore i kažu zašto je obustavljena istraga", rekao je Milan Romanić, advokat iz Banjaluke, koji je u postupku pred Ustavnim sudom BiH zastupao Bogdanu Tomović i Gordanu Gvozdenović.

Srbi uvijek bili za nastavak istrage

Kako nezvanično saznajemo, srpski članovi u timovima koje je formiralo Tužilaštvo BiH za odlučivanje po pritužbama uvijek su bili za to da se istraga nastavi i da nije bilo osnova da se donese odluka o nesprovođenju istrage.

"Ustavni sud BiH, ne ulazeći u pitanje opravdanosti donošenja naredbe o obustavljanju istrage i pritužbi na tu naredbu, zaključuje da postoji kršenje Ustava BiH i Evropske konvencije jer nadležno tužilaštvo u predmetu koji se tiče istrage smrti bliskih srodnika apelantkinja ni nakon šest godina nije odlučilo o pritužbama apelantkinja protiv naredbe o obustavljanju istrage u tom predmetu, a pri tom nije ponudilo niti jedan razlog koji bi se mogao smatrati razumnim i opravdanim za dugo trajanje konkretnog postupka", navedeno je, između ostalog, u odluci Ustavnog suda BiH.

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici odnosi se na 2. i 3. maj 1992. godine i jedan je od prvih zločina koji su počinjeni nad Srbima. U ta dva dana ubijena su 42 čovjeka, a i pored toga u Tužilaštvu BiH obustavljajući istragu smatrali su da je kolona koja se mirno povlačila iz vojne kkasarne ka Lukavici bila legitimni vojni cilj.

Nakon 18 godina od događaja u Dobrovoljačkoj ulici Vlada RS donijela je odluku o obilježavanju tog datuma. Nakon toga svakog 3. maja članovi porodica nastradalih i zvaničnici RS idu na mjesto zločina kako bi zapalili svijeće i položili cvijeće na mjestu stradanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije