BiH

"Nezavisne" saznaju: Pribeov izvještaj u decembru

"Nezavisne" saznaju: Pribeov izvještaj u decembru
Foto: N.N. | "Nezavisne" saznaju: Pribeov izvještaj u decembru

BANJALUKA - Izvještaj njemačkog pravnog eksperta Rajnharda Pribea o stanju pravosuđa u BiH biće objavljen i prezentovan javnosti u decembru, saznaju "Nezavisne" iz evropskih institucija.

Kako nam je rečeno, narednog mjeseca će biti održana javna konsultacija s nevladinim organizacijama, predstavnicima policijskih agencija i pravosudne zajednice, nakon čega će izvještaj biti finaliziran i pripremljen za objavu. Nakon objavljivanja, izvještaj će prvo razmatrati Pododbor za pravosuđe, slobode i bezbjednost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"EU do tada neće komentarisati ovaj posao, s obzirom na to da se radi o još nenapisanom izvještaju nezavisnog eksperta. EU očekuje da se svi predstavnici pravosudnog sistema u BiH uzdrže od nepotvrđenih spekulacija i fokusiraju na implementiranje ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije u oblasti prava", rečeno nam je.

Napomenuto je da je Pribeov izvještaj naručen u kontekstu inicijative Evropske komisije da se pojačaju nadzor i odgovornost sistema vladavine prava u BiH.

Nezvanično nam je takođe naznačeno da se izvještaj sam po sebi neće baviti rješavanjem predmeta, ali da se očekuje da budu navedeni konkretni nedostaci, kako bi se lakše moglo raditi na poboljšanju sistema.

Podsjećanja radi, Evropska komisija zatražila je nezavisno mišljenje o stanju pravosudnog sistema u BiH nakon što su građani nezadovoljni načinom rješavanja predmeta "Dragičević" i "Memić" pokrenuli seriju protesta.

Ifet Feraget, advokat porodica Dragičević i Memić, kaže da su ovi slučajevi kompromitovali bh. Pravosuđe, ali i Visoki sudski i tužilački savjet, koji bi, kako kaže, trebalo da djeluje kao regulatorno tijelo.

"Ono što mene još konsternira i frapira jeste nevjerovatna činjenica da ama baš nikakve reakcije nema iako je toliko vremena prošlo", rekao je Feraget.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije