BiH

"Nezavisne" saznaju: VSTS se cijepa na dva dijela

"Nezavisne" saznaju: VSTS se cijepa na dva dijela
Foto: Arhiva | "Nezavisne" saznaju: VSTS se cijepa na dva dijela

​BANJALUKA, SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH će se razdvojiti na dva dijela - onaj koji bira tužioce i drugi koji bira sudije, a ideju da se ova pravosudna institcija podijeli na dva podtijela podržavaju i sam VSTS, ali i međunarodna zajednica, saznaju "Nezavisne"

Rajnhard Pribe, nezavisni viši ekspert Evropske komisije, u svom nedavnom izvještaju o stanju u bh. pravosuđu navodi da bi to trebalo da bude jedna od prvih aktivnosti, te da se ta dva zasebna podtijela bave pitanjima svako iz svoje oblasti.

U svom izvještaju Pribe je ovu preporuku iznio prilično eksplicitno, navodeći da je iznesena zapažanja o radu te institucije moguće ispraviti upravo na ovaj način.

"Kako bi se nedostaci ispravili, potrebno je usvojiti novi zakon o VSTS-u, u kojem bi se o poslovima koji se tiču sudija i tužilaca u njihovim odvojenim funkcijama odlučivalo u odvojenim podsavjetima, što u načelu i slijedi preporuke koje su već iznesene od strane Venecijanske komisije", naveo je Pribe.

Nezvanično, iz VSTS-a nam je rečeno da ta institucija podržava podjelu ove pravosudne institucije na dva pododbora te čak tvrde da je to nešto o čemu su oni i razgovarali i mjere koje su sami predlagali.

Pribe, pak, u svom izvještaju ide i dalje te traži da odluke VSTS-a mogu da budu podložne revizijama, kao i da se u disciplinarnim postupcima protiv članova VSTS-a obezbijedi nezavisnost, a da disciplinarnom nadzoru u punoj mjeri bude podložan i predsjednik VSTS-a i njegovi članovi.

Što se tiče selekcije članova, Pribe traži da se prošire kriterijumi kako bi se omogućilo da stručnost i kvalifikacije igraju veću ulogu od odabiru od nečije etničke pripadnosti.

"Izbor članova VSTS-a bi trebalo da bude sproveden prema sistemu proporcionalne zastupljenosti, čime bi vještačka uspostava kvota postala nepotrebna. Preporuka je da konačni nacrt zakona bude podvrgnut mišljenju Venecijanske komisije prije usvajanja", naglasio je Pribe.

"VSTS će na sjednici u narednu srijedu raspravljati o nalazima Pribeovog izvještaja, u kojem je iznio niz kritika na račun te institucije", rekao je za "Nezavisne" Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a. Dodao je da se neće izjašnjavati o sadržaju izvještaja prije rasprave, na kojoj će ta institucija zauzeti stavove.

"Na našoj sjednici 18. decembra to će biti jedna od tačaka. Do tada ne dajem nikakve izjave o Pribeovom izvještaju", rekao je Tegeltija za "Nezavisne".

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla i bivši sudija i tužilac, kaže da su sve preporuke koje je Pribe iznio manje-više iste ili slične preporukama koje je Forum poslao Ministarstvu pravde BiH prije dvije godine.

"Nije nama trebao Pribe. Mi to sve znamo, ali dobro je da je i ekspert EU utvrdio ono na šta mi odavno upozoravamo da se treba mijenjati", rekao je Šehić za "Nezavisne" i dodao da je razdvajanje VSTS-a na dva odvojena podsavjeta i jedan od njihovih prijedloga.

Osim ovog prijedloga, kako kaže, oni su tražili i da se jasno utvrdi odgovornost VSTS-a za uspostavu nezavisnog pravosuđa, a ne samo obaveza, kako sad stoji u zakonu, jer obaveza bez odgovornosti često vodi do zloupotreba.

Takođe, kako ističe, kao i Pribe i oni traže da se na pozicije u pravosuđu biraju ljudi s iskustvom i moralnim kredibilitetom, a ne oni koji su podobni pojedinim centrima moći, te napominje da je i Disciplinsku kancelariju potrebno izmjestiti izvan VSTS-a.

Na pitanje da li se sada međunarodna zajednica "posipa pepelom" zbog vlastite uloge u stvaranju trenutnog pravosudnog sistema, Šehić kaže da su greške krenule od samog početka.

"Kada je rađen reizbor sudija i tužilaca, vodilo se nekim drugim principima, a ne principima stručnosti. Počelo se primati na način na koji nikad nije bilo ni u onom sistemu pa, recimo, imate ljude koji sa dvije ili tri godine iskustva dobijaju pozicije na višim sudovima", zaključuje Šehić.

BiH još ne ispunjava kopenhaške kriterijume

Savjet EU je juče prihvatio zaključke Evropske komisije o Mišljenju za članstvo zemlje u EU, konstatujući da još nisu ispunjeni politički kriterijumi.

Kako je saopšteno, Savjet poziva da se ulože značajni napori u jačanju institucija u cilju garancije demokratije, vladavine prava, ljudskih prava te poštivanja i zaštite manjina.

"BiH je u ranoj fazi kada je u pitanju njen nivo spremnosti za preuzimanje obaveza članstva u EU i treba značajno unaprijediti proces usklađivanja s pravnom stečevinom EU te primijeniti i sprovoditi odgovarajuće zakonodavstvo", istaknuto je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije