BiH

Nezavisni odbor negativno ocijenio komesara Mevludina Halilovića

Nezavisni odbor negativno ocijenio komesara Mevludina Halilovića
Foto: Ilustracija | Nezavisni odbor negativno ocijenio komesara Mevludina Halilovića

SARAJEVO - Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine Kantona Sarajevo dao je na današnjoj sjednici negativnu ocjenu na rad Mevludina Halilovića čime su, kako javljaju sarajevski mediji, stvoreni preduslovi za njegovu smjenu.

Portal "Klix.ba" piše da je Mevludin Halilović dobio negativnu ocjenu u vrijeme dok se održavala konferencija upriličena povodom potjere i ubistva Edina Gačića. Sjednica Nezavisnog odbora je završena.

Predsjednik Nezavisnog odbora Miroslav Kružik objasnio je za pomenuti portal nakon sjednice da su dali prijedlog ocjene koji će biti dostavljen Vladi KS.

"Vlada će donijeti konačnu odluku o tome da li rad policijskog komesara zadovoljava ili ne zadovoljava. Mi ćemo što prije dostaviti obrazloženje Vladi, ministru i komesaru. Vlada donosi konačnu odluku. Ako ne potvrde našu ocjenu, mi ćemo zakonski pokrenuti prijedlog smjene policijskog komesara", kazao je Kružik.

Naveo je da se na sjednici problematizovao rad policijskog komesara 2018. godine, naročito neprovođenje discplinskih postupaka u Upravi policije MUP-a KS kada je riječ o slučaju Dženan Memić.

"Problematizovalo se također činovanje policijskih službenika, penzionisanje, selektivna primjena zakona, narušena sigurnosna situacija... Uvijek se bavio posljedicama i nije djelovao preventivno", rekao je Kružik za "Klix.ba".

Komisija za sigurnost Skupštine KS zatražila je ranije od ministra i policijskog komesara da dostave informaciju o provedenim sigurnosnim provjerama u MUP-u i Upravi policije u periodu od 2013. do 2018. godine, te informacije o pojavi falsifikovanih diploma policijskih službenika.

Takođe je policijski komesar ranije zadužen da Komisiji dostavi informaciju o provedenim procedurama o pitanju unapređenja policijskih službenika u toku 2018. godine i načinu na koji su provodili unapređenja.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije