BiH

Niko ne zna kada ćemo se popisati

Niko ne zna kada ćemo se popisati
Foto: Arhiva Nezavisne novine | Niko ne zna kada ćemo se popisati

BANJALUKA, SARAJEVO - Koliko ih ima, građani Hrvatske trebalo bi da znaju već za dva mjeseca, dok se u BiH tek radi na pripremi metodologije popisa, s tim što niko ne zna kada ćemo se popisati.

Naime, krajnji rok u kojem bi Državni zavod za statistiku (DZS) Hrvatske trebalo da objavi rezultate popisa stanovništva ističe sredinom januara te se već spekuliše da ta zemlja ima manje od 3,9 miliona stanovnika, a sve ukazuje na to da se rapidno smanjuje i broj građana u BiH, ali ćemo na zvaničnu potvrdu ipak još sačekati.

Tačan datum pa ni godina predstojećeg popisa u BiH još se ne znaju iako se za dvije godine navršava puna decenija otkako smo se posljednji put prebrojali.

"Formirana je komisija koja radi na pripremi informacije koja se odnosi na realizaciju popisa. Ta informacija će biti dostavljena Savjetu ministara BiH, koji donosi odluku o popisu. Statističke institucije rade na pripremi metodologije popisa i to su sve aktivnosti koje su u toku", rekli su za "Nezavisne novine" iz Agencije za statistiku BiH.

Iz Republičkog zavoda za statistiku uvjeravaju da su aktivno uključeni u proces pripreme popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, u nastojanju da daju svoj profesionalni doprinos u ovoj izuzetno bitnoj statističkoj i društvenoj aktivnosti.

"S tim u vezi formirana je Radna grupa za izradu nacrta zakon o popisu. Zavod je u tu radnu grupu imenovao kompetentne predstavnike. Agencija za statistiku BiH dostavila je Prijedlog nacrta zakona, a Zavod je u unaprijed dogovorenom roku dao komentare na dostavljeni nacrt", rekli su za "Nezavisne novine" iz Republičkog zavoda za statistiku.

Dok, dakle, zasad nije jasno kada bi popis stanovništva napokon trebalo da bude realizovan u BiH, ništa više informacija nemaju ni demografi.

"Niko ništa ne govori, ne znam da li statistički zavodi nešto pripremaju. Imamo sad i ova politička previranja i mislim da tu temu niko i ne spominje. Bolje ga je i ne imati, ako će biti karikiran onako kako je bio ranije", rekao je za "Nezavisne novine" demograf Stevo Pašalić.

Prema njegovim riječima, statističke institucije nešto pripremaju, ali je sve pod znakom pitanja.

"Trebalo je da pripreme već počnu, ima tu mnogo posla, a pripreme traju oko dvije godine. Stanovništvo odlazi, manje je rađanja, starimo. Nama popis treba da imamo objektivne podatke, prema kojim pravimo svaka planiranja. Mi te podatke moramo dobiti. Popisom se dobije tačno stanje kada je riječ o migracijama", pojasnio je Pašalić.

Dakle, u ovom momentu niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da će popis biti izvršen i 2023. godine, odnosno deset godina nakon posljednjeg koji je sproveden.

Taj posao je Hrvatska već završila, a tamošnji mediji objavili su nezvanične procjene prema kojima se broj stanovnika u toj zemlji spustio na oko 3,9 miliona, a možda i manje.

"Bit će nas između 3,9 milijuna i četiri milijuna, bliže 3,9, budući da emigracijski podaci nisu točni. Procjene Državnog zavoda za statistiku rađene početkom godine govore da nas ima više od četiri milijuna, ali nas je barem 50.000 do 80.000 manje", rekao je hrvatski demograf Ivan Čipin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije