BiH

Nikolić: Srbija neće pristupiti bilo kojem vojnom savezu

Nikolić: Srbija neće pristupiti bilo kojem vojnom savezu
Nikolić: Srbija neće pristupiti bilo kojem vojnom savezu

SARAJEVO- Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, rekao je da je Srbija zamjerila Hrvatskoj na reakciji u vezi prvog poglavlja u pregovorima sa EU kada je ukazala da Srbija nije za to spremna, navodeći da to pitanje treba riješiti direktnim razgovorima sa Hrvatskom.

 „O tome ćemo od sada unaprijed  razgovarati, da se ne bi stvarao utisak da zemlje koje su posljednje postale članice EU žele da proces proširenja same zaustave“, rekao je Nikolić novinarima nakon sastanka regionalnih lidera „Brdo-Brioni“ u Sarajevu.

 Nikolić je rekao da je danas insistirao da djelovanje bude zajedničko u procesu pristupanja Srbije prema EU.

 „ Što prije  svi treba budemo spremni za otvaranje poglavlja u pregovorima o pristupanju EU, da ne protiče po deset godina od jednog do drugog članstva u EU. Srbija ima 35.poglavlje  koje je veliki problem“, istakao je Nikolić.

 Nikolić je rekao da se čini da je Hrvatska koristila priliku da ucjenjuje Srbiju sa zahtjevima koje je pokušala da ukaže da su opravdani.

 „Hrvatska ne može da oprada taj svoj stav i mislim da će Srbija da otvori pregovore o Poglavlju 23. Narednih dana biće razgovora o tome“, rekao je Nikolić i  dodao da je uvijek voljan da dođe u zvaničnu posjetu BiH.

 Hrvatski predsjednik, Kolinda Grabar Kitarović napomenula je da je razgovarala Nikolićem i da su imali otvorenu raspravu.

 „Hrvatska ne blokira, niti želi blokirati Srbiju u pregovorima za pristupanje EU. Ono na čemu ćemo ustrajati  je ispunjavanje svih mjerila i kriterija za članstvo iz procesa Sporazuma o stabilizaciji i prisruživanju.

Pozvala sam predsjednika Nikolića  da Hrvatska i Srbija sjednu za sto i da  riješe pitanje 23“, rekla je Grabar-Kitarović.

 Govoreći o današnjem skupu, Nikolić  je izrazio zadovoljstvo sa onim što  je danas urađeno u Sarajevo i sa onim što je usaglašeno kao zajednička izjava, navodeći da se otvoreno razgovaralo o tome što nas pomalo dijeli i svađa, a da Vlada Srbije iskreno učestvuje u procesu Brdo-Brioni.

 „Ići ćemo sa voljom u Makedoniju na naredni samit Brdo-Brioni“, istakao je Nikolić pozdravljajući prisustvo  italijanskog predsjednika Serđa Matarela, kao zemlje osnivača EU.

 Nikolić je podsjetio na razlike zemalja oko članstva u NATO.

 „Svako ima pravo vodi svoju zemlju kako misli najbolje. Srbija nema namjeru da pristupa bilo kom vojnom savezu, da zajedno učestvuje u vojnim operacijama.  Davaćemo podršku UN i EU mirovnim operacijama, ali ne i u vojnim blokovima bilo gdje“,  poručio je on.

 Prema njegovim riječima, dogovoreno je da dođe u posjetu u vrijeme Izetbegovićevog predsjedavanja.

„Napad na predsjednika Vlade Aleksandra Vučića za nas je bio šok, jer on nije bio običan gost. Ali mi to nismo iskoristili za narušavanje odnosa sa BiH i prebacili smo to na ekstremiste“, rekao je Nikolić odgovarajući na novinarska pitanja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije