BiH

Nikšić: Nas ne obavezuje dogovor HDZ-a BiH i SDA

Nikšić: Nas ne obavezuje dogovor HDZ-a BiH i SDA
Foto: Srna | Nikšić: Nas ne obavezuje dogovor HDZ-a BiH i SDA
Srna

SARAJEVO - Lider SDP-a Nermin Nikšić izjavio je da stranku na čijem je čelu ne obavezuje dogovor koji postignu SDA i HDZ BiH ukoliko u SDP-u ocijene da taj dogovor nije u interesu građana Mostara i građana BiH.

"To je još jedan pristup predstavnika međunarodne zajednice koji se prema BiH odnose kao prema koloniji. Ukoliko neko misli zato što su se oni dogovorili da će taj Izborni zakon i promjene koje eventualno trebaju da prođu samo tako proći, mislim da se žestoko vara", rekao je novinarima Nikšić.

On je dodao da je pitanje za one koji su parlamentarna većina i u koaliciji sa SDA kako ocjenjuju potpisivanje sporazuma HDZ-a BiH i SDA.

Zlatan Beglić iz DF-a rekao je da zbog obaveza nije imao vremena da se upozna o detaljima tog sporazuma koji su danas potpisali SDA i HDZ BiH.

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali su danas u Mostaru sporazum o izmjenama Statuta Grada Mostara i Izbornog zakona BiH u dijelu za Mostar čime je omogućeno da se deblokira izborni proces i da se u gradu na Neretvi nakon 12 godina održe izbori.

Potpisan je i drugi okvirni sporazum o postizanju konačnog dogovora u narednih godinu dana o izboru članova Predsjedništva BiH koji će obezbijediti legitimno predstavljanje naroda.

Potpisivanju sporazuma prisustvoval su ambasador SAD u BiH Erik Nelson, ambasador Velike Britanije Metju Fild, ambasador OEBS-a u BiH Ketlin Kavalec, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, te visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije