BiH

Nikšić: Osmorka želi da budem premijer FBiH

Nikšić: Osmorka želi da budem premijer FBiH
Foto: Fena | Nikšić: Osmorka želi da budem premijer FBiH

BANJALUKA – Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić rekao je da na nivou Osmorke postoji opredjeljenje da on bude novi premijer FBiH.

Nikšić je podsjetio da je u vrijeme kada je bio federalni premijer imao dobru saradnju sa tadašnjim premijerima Republike Srpske Aleksandrom Džombićem i Željkom Cvijanović, kao i sa Miloradom Dodikom kada je i tada bio predsjednik Srpske.

"Saradnja je važna i rješenje nije u blokadama, pogotovo na pitanjima bitnim za interese građana", rekao je Nikšić.

On je naveo da su sa HDZ-om u okviru sporazuma o formiranju vlasti u naredne četiri godine na nivou BiH i FBiH potpisana okvirna načela koja obuhvataju tri važne oblasti - evroatlantske integracije, vladavinu prava i pravnu državu i ekonomsko-socijalne mjere.

"Sigurno ima puno toga na šta različito gledamo u odnosu na HDZ. Biće i puno toga na šta ćemo različito gledati u odnosu na vlast iz Republike Srpske. Ali ima i pitanja o kojima razmišljamo slično i o kojima možemo razgovarati", istakao je Nikšić gostujući u emisiji RTRS-a Telering.

Po njemu vlast na nivou BiH treba formirati sa onima koji su na vlasti u Republici Srpskoj i zato je SNSD sa partnerima kao izborni pobijednik u Srpskoj nezaobilazan u konstituisanju vlasti na zajedničkom nivou.

Rekao je da nije realno da vlast na nivou BiH bude formirana bez SNSD-a i HDZ-a i da Savjet ministara bez te dvije stranke ne bi mogao ništa da napravi ni u Republici Srpskoj, ni u FBiH, a bila bi i dovedena u pitanje saradnja sa entitetskim vlastima.

"Vlast treba praviti s onima koji su na vlasti i na nivou Republike Srpske zbog saradnje i zbog protočnosti. Vladu u Republici Srpskoj vodiće SNSD i tu nema nikakve dileme. Dakle, Milorad Dodik je predsjednik Republike Srpske, Radovan Višković je predsjednik vlade. Dakle, šta ćemo sad? Napraviti Vladu u Federaciji koja će se gledati nišanom? E, ja nisam za to, već sam mišljenja da je bolje da ne pravimo Vladu u Federaciji ako nećemo zajedno sarađivati", rekao je Nikšić.

Naveo je da će Osmorka i HDZ u BiH imati većinu za formiranje vlasti, čime se SDA šalje u opoziciju. Nikšić je najavio razgovore i sa partnerima iz Republike Srpske sa kojima bi bio potpisan sličan sporazum kao i sa HDZ-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije