BiH

Pratite nas na Google news

Njemačka donirala opremu vrijednu 400.000 KM Graničnoj policiji BiH

Njemačka donirala opremu vrijednu 400.000 KM Graničnoj policiji BiH
Foto: N.N. | Njemačka donirala opremu vrijednu 400.000 KM Graničnoj policiji BiH
N.N.

SARAJEVO - Samo značajnim ulaganjem u specijalističku opremu i infrastrukturu Granična policija BiH može ići ukorak sa primjenom najmodernijih praksi koje dolaze iz zemalja EU, izjavio je u Sarajevu direktor ove policijske agencije Zoran Galić.

Na ceremoniji uručenja specijalističke opreme vrijedne 400.000 KM koju je doniralo njemačko Savezno ministarstvo za unutrašnje poslove, izgradnju i zajednicu Antibombnom timu Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo, Galić je istakao da je Granična policija sa ovakvom opremom u mogućnosti da svoje ukupne aktivnosti podigne na viši nivo, što doprinosi njenim boljim rezultatima.

"Ima i drugih zemalja koje nam pomažu, ali jedino sa Saveznom policijom Njemačke imamo konkretne dogovore. Između ostalog, da nam nabavljaju opremu koja nam je neophodna u svakodnevnom radu", rekao je Galić, te dodao da Graničnoj policiji treba moderna, specijalistička oprema, a ne potrošena i prevaziđena i ona koja je suvišna nekoj zemlji pa se dodjeljuje BiH.

On je zahvalio Njemačkoj i njenoj policiji za donaciju dva zaštitna odijela i opreme antibombnom timu, ali i ekspertima koji su došli u BiH i obučili ovaj tim, te istakao da je Njemačka prva zemlja u donacijama i pomoći ovoj policijskoj agenciji u BiH.

Ambasador Njemačke u BiH Margret Ueber rekla je da Granična policija ima na raspolaganju potpuno obučen antibombni tim koji raspolaže najnovijom tehnologijom i tehničkom stručnošću.

"U posljednjih 10 dana ova jedinica je uspješno završila stručnu obuku za provođenje mjera otkrivanja i uklanjanja eksplozivnih sredstava, kao što su napušteni koferi i slično", istakla je Ueberova, dodajući da je i ova donacija doprinos Njemačke borbi protiv prekograničnog kriminala.

"Od 2000. godine eksperti Savezne policije izvršili su više od 120 stručnih obuka, a posljednjih godina Njemačka je donirala Graničnoj policiji opremu vrijednu više od 9,5 miliona KM", rekla je Ueberova.

Prema njenim riječima, Njemačka je učestvovala u izradi pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Granične policije koji još nije usvojen u Savjetu ministara, a čije usvajanje bi doprinijelo povećanju efikasnosti Granične policije, što bi poboljšalo bezbjednost granice BiH.

Galić i Ueberova uručili su sertifikate pripadnicima Granične policije BiH koji su završili obuku tokom koje su predavači bili njemački eksperti u rješavanju kriznih situacija u oblasti deaktiviranja, uništavanja i uklanjanja eksplozivnih i zapaljivih materija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije