BiH

Njemačka donirala opremu vrijednu 400.000 KM Graničnoj policiji BiH

Njemačka donirala opremu vrijednu 400.000 KM Graničnoj policiji BiH
Foto: N.N. | Njemačka donirala opremu vrijednu 400.000 KM Graničnoj policiji BiH

SARAJEVO - Samo značajnim ulaganjem u specijalističku opremu i infrastrukturu Granična policija BiH može ići ukorak sa primjenom najmodernijih praksi koje dolaze iz zemalja EU, izjavio je u Sarajevu direktor ove policijske agencije Zoran Galić.

Na ceremoniji uručenja specijalističke opreme vrijedne 400.000 KM koju je doniralo njemačko Savezno ministarstvo za unutrašnje poslove, izgradnju i zajednicu Antibombnom timu Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo, Galić je istakao da je Granična policija sa ovakvom opremom u mogućnosti da svoje ukupne aktivnosti podigne na viši nivo, što doprinosi njenim boljim rezultatima.

"Ima i drugih zemalja koje nam pomažu, ali jedino sa Saveznom policijom Njemačke imamo konkretne dogovore. Između ostalog, da nam nabavljaju opremu koja nam je neophodna u svakodnevnom radu", rekao je Galić, te dodao da Graničnoj policiji treba moderna, specijalistička oprema, a ne potrošena i prevaziđena i ona koja je suvišna nekoj zemlji pa se dodjeljuje BiH.

On je zahvalio Njemačkoj i njenoj policiji za donaciju dva zaštitna odijela i opreme antibombnom timu, ali i ekspertima koji su došli u BiH i obučili ovaj tim, te istakao da je Njemačka prva zemlja u donacijama i pomoći ovoj policijskoj agenciji u BiH.

Ambasador Njemačke u BiH Margret Ueber rekla je da Granična policija ima na raspolaganju potpuno obučen antibombni tim koji raspolaže najnovijom tehnologijom i tehničkom stručnošću.

"U posljednjih 10 dana ova jedinica je uspješno završila stručnu obuku za provođenje mjera otkrivanja i uklanjanja eksplozivnih sredstava, kao što su napušteni koferi i slično", istakla je Ueberova, dodajući da je i ova donacija doprinos Njemačke borbi protiv prekograničnog kriminala.

"Od 2000. godine eksperti Savezne policije izvršili su više od 120 stručnih obuka, a posljednjih godina Njemačka je donirala Graničnoj policiji opremu vrijednu više od 9,5 miliona KM", rekla je Ueberova.

Prema njenim riječima, Njemačka je učestvovala u izradi pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Granične policije koji još nije usvojen u Savjetu ministara, a čije usvajanje bi doprinijelo povećanju efikasnosti Granične policije, što bi poboljšalo bezbjednost granice BiH.

Galić i Ueberova uručili su sertifikate pripadnicima Granične policije BiH koji su završili obuku tokom koje su predavači bili njemački eksperti u rješavanju kriznih situacija u oblasti deaktiviranja, uništavanja i uklanjanja eksplozivnih i zapaljivih materija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije