BiH

Nova disciplinska tužba protiv Gordane Tadić

Nova disciplinska tužba protiv Gordane Tadić
Foto: Arhiva | Nova disciplinska tužba protiv Gordane Tadić

SARAJEVO - Kancelarija disciplinskog tužioca podnijela je disciplinsku tužbu protiv tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić zbog tvrdnje da je na nju vršen pritisak tokom sastanka nosilaca najviših pravosudnih funkcija u kompleksu pravosudnih institucija.

Tužba protiv Tadićeve podnesena je zbog disciplinskog prekršaja "ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije", potvrđeno je za Birn iz Kancelarije disciplinskog tužioca.

Iz ove pravosudne institucije navode da se tužba odnosi na navode iznesene u javnoj objavi Tadićeve iz aprila ove godine o sadržaju razgovora i povodu održavanja sastanka u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) iz januara prošle godine.

Tadićeva je u objavi navela kako je početkom 2021. godine prisustvovala sastanku sa članovima VSTS-a i s predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcom, da je na sastanku sačinjen tonski zapis, te iznijela i niz navoda prema kojima su se članovi Savjeta miješali u tužilačke odluke.

"O ovom pozivu, 20. januara 2021. godine, predmeti Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića pod pritiskom VSTS-a su trebali biti prenijeti na Kantonalno tužilaštvo Sarajevo i ne bi bilo postupka protiv mene", navela je Tadićeva u objavi u kojoj je sa izrezanom fotografijom naslovne stranice "Dnevnog avaza", na kojoj je napisano da je predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija rekao da ko nije grešan nema čega da se boji.

O ovom sastanku ni jedna od tri institucije nije izvijestila javnost.

Tadićeva je u oktobru premještena s pozicije glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

Disciplinskom tužbom iz aprila 2021. godine, Tadićeva je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTS-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele predmeta TCMS u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih bezbjednosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga VSTS-a da sve pravosudne institucije u BiH sprovedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je kancelarija disciplinskog tužioca na pripremnom ročištu odustala od ove optužbe, koja se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke sproveden postupak.

Zbog podrivanja demokratskih procesa na zapadnom Balkanu, SAD su Tadićevoj uvele sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije