BiH

Nova šansa za ruske lijekove 19. februara

Nova šansa za ruske lijekove 19. februara
Foto: N.N. | Nova šansa za ruske lijekove 19. februara

BANJALUKA - Stručni savjet Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH na posljednjoj sjednici dao je saglasnost za imenovanje novog člana Komisije za lijekove nakon što je Tijana Kovačević, predsjednica ove komisije, podnijela ostavku na tu funkciju.

Kako "Nezavisne" saznaju, za novog člana imenovan je Mirko Stanetić, bivši direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u Banjaluci.

Podsjećamo, ostavka Kovačevićeve uslijedila je u jeku borbe oko toga da li pojedini lijekovi iz Rusije treba da dođu na tržište BiH, međutim u samom tekstu ostavke navela je da je to uradila zbog poslova koje planira raditi, a kojima bi članstvo u Komisiji bilo smetnja.

Stanetić je saglasnost na imenovanje dobio kao prijedlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i u Komisiji za lijekove trenutno, prema nezvaničnim informacijama, postoji većina da se donese odluka da pojedini ruski lijekovi mogu na tržište BiH.

Inače, od ukupno 15 članova Komisije, svih sedam članova iz Federacije BiH je protiv ruskih lijekova, dok je sedam članova iz Republike Srpske i jedan iz Brčko distrikta za to da ruski lijekovi dođu na tržište BiH.

Protiv ruskih lijekova u BiH je i jedna od najvećih evropskih kompanija u proizvodnji lijekova, a jedan od glavnih argumenata članova Komisije koji su protiv ruskih lijekova je da oni nisu proizvedeni u Evropi te da nemaju dozvolu Evropske agencije za farmakologiju. Međutim, zanimljivo je i to da se trenutno u BiH na tržištu lijekova nalazi čak 265 proizvoda iz Turske, što otprilike čini šest odsto ukupnih lijekova u BiH.

Konačna odluka o tome da li će ili neće ruski lijekovi po zahtjevu jedne firme iz Bijeljine dobiti dozvolu za tržište BiH treba da bude donesena na sjednici Komisije za lijekove koja je planirana za 19. februara.

Još ranije, članovi Komisije s osam glasova za i sedam protiv odlučili su da ruski lijekovi mogu doći na tržište BiH, međutim članovi iz Federacije BiH tražili su da se izradi dodatno ekspertsko mišljenje. To mišljenje počeo je da radi stručnjak iz Slovenije, ali je pred sam kraj odustao od tog posla, koji je kasnije po zahtjevu Komisije za lijekove preuzeo specijalista kliničke farmakologije iz Srbije.

Lazar Prodanović, član Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, rekao je za "Nezavisne" da se očekuje da se u ovom mjesecu donese odluka o ruskim lijekovima.

"Očekujem da Komisija za lijekove, u skladu sa zakonom i pravilnicima, donese konačnu odluku o tome mogu li ili ne mogu ruski lijekovi na tržište Bosne i Hercegovine", rekao je Prodanović.

Povodom ruskih lijekova dosada su se nekoliko puta oglasili i iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske apelujući da se ubrza procedura izdavanja dozvola, istovremeno se pitajući da li Agencija daje prednost lobistima kojima ne odgovara prodor ruskih kompanija ili građanima i fondovima koji nabavljaju lijekove za svoje osiguranike.

"Očito je da je stalno traženje dodatnih mišljenja eksperata samo izgovor da ruski lijekovi ne dođu na tržište BiH", istakli su nedavno iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije