BiH

Pratite nas na Google news

Novac za migrante posvađao premijere

Novac za migrante posvađao premijere
Foto: Ilustracija | Novac za migrante posvađao premijere
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić izrazio je čuđenje zahtjevom premijera Federacije BiH Fadila Novalića da se četiri miliona maraka koje je federalna vlada doznačila ovome kantonu hitno uplati na račun grada Bihaća.

Ovakav zahtjev Novalić je obrazložio time da ovaj novac posluži kako bi se ublažilo teško stanje u kojem borave migranti u privremenom kampu Vučjak, dok se ovaj problem ne riješi s državnog nivoa.

Inače, Vlada FBiH je prije dva mjeseca odlučila da sredstva u pomenutom iznosu dodijeli Unsko-sanskom kantonu te tako pomogne u aktuelnoj migrantskoj krizi. Ružnić tvrdi kako bi ispunjavanje Novalićeve instrukcije bilo protivzakonito jer se radi o namjenskim sredstvima za finansiranje bolje zdravstvene zaštite i povoljnijeg sigurnosnog okruženja.

"Ova sredstva se namjenski usmjeravaju na osnovu odluka Vlade USK i mi smo 2,5 miliona maraka izdvojili za poboljšanje situacije u zdravstvu kada su u pitanju migranti, a preostali dio ide za policiju, koja trpi najteži dio migrantske krize. Vjerujem da premijer Novalić nema namjeru da nas natjera na nezakonito trošenje ovih sredstava jer bi to za posljedicu imalo nečiju krivičnu odgovornost", naveo je Ružnić.

On dodaje kako ga ipak raduje Novalićeva najava da će se država uključiti u rješavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu, ali i ukazuje kako Novalić nikad nije došao da se upozna s posljedicama ove krize i šteti koju od nje trpe Unsko-sanski kanton i njegovi građani. Inače, nezadovoljstvo načinom na koji su planirana ova sredstva izrazio je i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, istakavši kako je grad Bihać zakinut njihovom preraspodjelom. On je ukazao i na to da se tim novcem planira obnova policijske stanice u Bužimu, iako ovaj grad, za razliku od Bihaća, gotovo da nema problema s migrantima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije