BiH

Pratite nas na Google news

Novaković-Bursać: Prijedlog budžeta je rezultat kompromisa, SNSD dao podršku

Novaković-Bursać: Prijedlog budžeta je rezultat kompromisa, SNSD dao podršku
Foto: Arhiva | "Prijedlog budžeta je rezultat kompromisa, SNSD dao podršku"
Srna

SARAJEVO - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać (SNSD) rekla je da je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji je danas usvojen u ovom domu, rezultat kompromisa i usaglašavanja, te da je Klub poslanika SNSD-a glasao "za", slijedeći prethodno donesene odluke.

"Jedan Prijedlog zakona u budžetu bio je spreman u martu i on je povučen od Predsjedništva BiH da bi bile pronađene odgovarajuće mogućnosti za pomoć privredi zbog posljedica virusa korona", rekla je Bursaćeva novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Bursaćeva je rekla da za Prijedlog zakona o budžetu nisu glasali poslanici HDZ-a i SDP-a, dok su poslanici SDS-a i PDP-a bili uzdržani.

Ona je podsjetila da je današnje usvajanje u Predstavničkom domu samo jedan od dva koraka do konačnog usvajanja budžeta, te da treba sačekati sjednicu Doma naroda i vidjeti stav delegata.

Bursaćeva je izrazila nadu da je prošlo vrijeme opstrukcija u funkcinisanju institucija BiH i da je vrijeme da se priprema budžet za narednu godinu.

"Nadam se da ćemo funkcionisati i već sada, kako je dinamikom i predviđeno, početi pripremati neki budžet za 2021. godinu koji će biti prihvatljiviji za više aktera", rekla je Bursaćeva.

Poslanik SDS-a Mirko Šarović rekao je da su klubovi SDS-a i PDP-a bili uzdržani tokom glasanja o Prijedlogu budžeta jer nije usvojen nijedan amandman koji su uložili.

"Ovo je bila prilika da se sa, samo četiri ili pet amandmana opozicije i minimalnim korekcijama u Prijedlogu, obezbijedi snažnija i jača podrška budžetu, ali nije bilo interesa za tim", dodao je Šarović.

Poslanik Adil Osmanović (SDA) izjavio je da je SDA sve vrijeme proaktivno i na Savjetu ministara i u parlamentu BiH radila na kreiranju i usvajnju budžeta.

On je izrazio nadu da će ovaj prijedlog dobiti podršku i u Domu naroda i da HDZ neće osporiti tu odluku.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda, u svojstvu izvjestioca Predsjedništva BiH o Prijedlogu budžeta, potvrdio je novinarima da će nakon usvajanja ovog dokumenta u Domu naroda u budžet biti uvršten i amandman poslanika Jasmina Emrića (A-SDA), a koji se tiče obezbjeđivanja 450.000 KM za rješavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu.

On je podsjetio da će se Dom naroda o ovom prijedlogu izjasniti u utorak, 21. jula. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije