BiH

Novaković Bursać: SDA nije stalo do BiH, već do dominacije

Novaković Bursać: SDA nije stalo do BiH, već do dominacije
Foto: N.N. | Novaković Bursać: SDA nije stalo do BiH, već do dominacije

BANJALUKA - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da postoji mogućnost da se u tom domu realizuje neka nova većina koja bi bila legalna, ali bez legitimiteta, što bi samo doprinijelo daljoj komplikaciji političkih odnosa unutar BiH.

Bursaćeva je istakla da je posljednja sjednica parlamenta BiH pokazala bezumno ponašanje SDA, koja se javno zalaže za što funkcionalniju državnu zajednicu, a svojim ponašanjem demonstrira da radi sve suprotno, te pokazuje da joj je stalo do dominacije, a ne do BiH ovakve kakva jeste.

"Cijelu sjednicu je obilježilo besramno podilaženje političkoj volji i uticaju SDA, koja ide u pravcu apsolutne dominacije i zanemarivanja volje dva konstitutivna naroda u BiH", rekla je Bursaćeva za "Glas Srpske".

Ona je naglasila da je ponašanje poslanika SDS-a i PDP-a, koji su na posljednje dvije sjednice zajedno sa šefom poslanika SDA Adilom Osmanovićem obezbijedili entitetsku većinu za usvajanje pojedinih akata, uslovljeno ili ucjenama ili slijepom željom da u bilo kakvom kapacitetu opstanu u vlasti.

"SDS se očigledno raspada, ali čini mi se da iskonski članovi SDS-a ne mogu da podnesu ovoliku količinu izdaje. Zašto se Dragan Mektić i Mirko Šarović ponašaju tako? Jedan ima otvoren sudski proces, a drugi višeslojnu istoriju odnosa sa političkim Sarajevom i vjerovatno je uslovljen da ovako radi, ali je u suštini doveden u situaciju da čini političko samoubistvo SDS-a", istakla je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, takvo njihovo ponašanje bi odgovaralo SNSD-u kada bi ta stranka posmatrala stvari iz usko političkih interesa.

"Ali mi nismo otišli u Sarajevo da promovišemo isključivo politiku SNSD-a, već pod zastavom Srpske, sa namjerom da okupimo sve srpske predstavnike, jer tako možemo na najbolji i najefikasniji način zaštititi interese Republike Srpske. Nažalost, neki drugi su svoje stranačke interese stavili ispred Srpske", istakla je Bursaćeva.

Govoreći o posljednjoj sjednici Predstavničkog doma koju je obilježio i izbor novih članova CIK-a, Bursaćeva je navela da je time prekršen zakon, te da će sigurno biti prilike da se čuje šta će o svemu tome reći sudovi.

"Osim toga, problematično je što su dva bošnjačka člana CIK-a koja su upućena u izborni proces ostala u CIK-u, a SDS i PDP su izabrali stranačke ljude i samim time narušili kredibilitet CIK-a", pojasnila je ona.

Bursaćeva napominje da, imajući na umu sve poteze SDA, od kršenja većine u Kantonu Sarajevo, kršenja volje hrvatskog naroda, kočenja i onemogućavanja da Savjet ministara profunkcioniše u punom kapacitetu, SDA pokazuje da joj je stalo do dominacije, a ne do BiH ovakve kakva jeste.

Bursaćeva je navela da se iz ugla SDA ne nazire kraj političke krize u BiH, pri čemu je nešto drugo veoma značajno.

"BiH se u ovom trenutku suočava sa dvije veoma ozbiljne krize koje utiču na sve ljude u ovoj zemlji, a to su virus korona i migrantska kriza. Naša upozorenja da je suludo komplikovati političku situaciju zato što to može uticati i na kapacitet i efikasnost u borbi sa te dvije krize, apsolutno ništa nisu značile za SDA, a nažalost ni za SDS i PDP, koji pokazuju bespogovornu poslušnost prema SDA", rekla je Bursaćeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije