BiH

Novaković Bursać: Sada ćemo vidjeti da li su pojedini političari iskreni

Novaković Bursać: Sada ćemo vidjeti da li su pojedini političari iskreni
Foto: Fena/Arhiva | Novaković Bursać: Sada ćemo vidjeti da li su pojedini političari iskreni

SARAJEVO – Riječ je o posebnom zakonu, zakonskom rješenju leks specijalis (lex specialis) iz različitih razloga i zaista ćemo vidjeti da li su zaista iskrene izjave pojedinih političara da su spremni da jednu od tema koje nam se u javnosti prezentuju na veoma loš način i da ta teška pitanja stavimo u zakonske okvire, kazala je za Srnu šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać komentarišući to što su SNSD i Srpski klub danas u parlamentarnu proceduru uputili Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

"Riječ je o poštovanju zaključka Narodne skupštine Republike Srpske, a suštinski o pokušaju da se manipulacije i zloupotreba ovog pojma spriječi i zakonski reguliše i zabrane zloupotrebe i manipulacije ovim pojmom koje se dešavaju godinama, naročito u političke svrhe i kada se želi potpuno nepravedno i neprilično kvalifikovati kako jedan entitet, tako i jedan narod", navela je Novaković Bursaćeva.

Ona je pojasnila da je zakonskim prijedlogom predviđeno da sankcijama podliježe svako ko na bilo koji način učini javno dostupnim neke tekstove, slike ili neko drugo predstavljanje ideja o genocidu omalovažavajući ili izlažući porugama bilo koji entitet, BiH ili članove grupe lica ili narod, te u nepriličan kontekst dovede taj pojam u kontekst entiteta, naroda ili države.

"Ukoliko je riječ o nekom, uslovno rečeno, običnom građaninu podliježe jednoj vrsti sankcija, a težoj vrsti sankcija ukoliko je potencijalni počinilac tog krivičnog djela neko izabrano, odnosno imenovano lice ili funkcioner ili zaposleno lice u institucijama", navela je Novaković Bursaćeva.

Ona je precizirala da su predviđene kazne od šest mjeseci do pet godina za građane, a od najmanje tri godine za izabrana ili imenovana lica ili službenike.

Komentarišući tvrdnje predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića da je riječ o "novom obliku negiranja genocida jer ne postoji ideja o genocidu kako to stoji u zakonu nego da postoji samo zločin genocida, te da je pretvaranje presuđenog genocida u ideju o genocidu, negiranje genocida", Novaković Bursaćeva je istakla da je riječ o Zvizdićevoj percepciji.

"Zvizdićeva percepcija je jedno, a istorijski utvrđene činjenice su nešto drugo. U istorijsko utvrđivanje činjenica spadaju i analize presuda, ali prije svega naučno zasnovan pristup i kvalifikacije koje iz tog naučnog pristupa proizilaze. Vidjećemo koliko ko ima iskrene stavove o tome, uključujući i Zvizdića kada se bude raspravljalo o ovom zakonu", napomenula je.

Ona je naglasila da očekuje da će se ovaj zakonski prijedlog naći na narednoj sjednici Predstavničkog doma i da ne vidi razloga da se o njemu ne raspravlja.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije