BiH

"Ne može se zabraniti otpuštanje, ali radnici moraju biti zbrinuti"

"Ne može se zabraniti otpuštanje, ali radnici moraju biti zbrinuti"
Foto: M.L.D. | Novalić: Ne može se zabraniti otpuštanje, ali radnici moraju biti zbrinuti

SARAJEVO - Fadil Novalić, premijer FBiH rekao je da se ne može zabraniti otpuštanje radnika, ali da radnici moraju biti zbrinuti.

Na pitanja kako zaštiti radnike koji su ostali bez posla i koliko je ljudi u FBiH ostalo bez posla, Novalić je odgovorio:

"Broj otpuštenih još nije tako velik, ali će biti. Do jučerašnjeg dana otpušteno je 3.543 osobe u martu. Taj broj nije velik, možemo ga na biroima rada servisirati", rekao Novalić.

Dodao je da je Vlada počela pregovore sa Svjetskom bankom oko sredstava za prevenciju posljedica virusa korona i istakao da će ekonomska pitanja nakon zdravstvenih biti najvažnija.

"Svi smo se angažovali i paralelno rješavamo i taj problem. Nećemo zarađivati otpuštanjem, ali moramo reći da ćemo učiniti sve da zbrinemo one koji su otpušteni, u smislu zaštite da ne ostanu bez primanja", kazao je Novalić.

Novalić je rekao da se Vlada FBiH odlučila na niz mjera kako bi građanima olakšala ekonomske posljedice epidemije.

"Za mart mjesec smo zakupcima koji koriste prostore FBiH  smanjili zakupnine s tendencijom da se najamnine potpuno ukinu ako se kriza nastavi", rekao je Novalić.

Sanela Pašić, predsjednica Upravnog odbora banaka FBiH isitče da su banke svjesne situacije i da je već dat okvir na koji način će se vršiti odgoda plaćanja obaveza.

"Prvi princip je da želimo maksimalno pomoći svima koji su ugroženi, a drugi princip da želimo zaštiti klijente i da uprostimo zahtjeve za kredit i održati stabilnost bankarskog sektora. I banakrski  sektor  trpit će krizu, i treba naći pravu mjeru koja će držati  bankarski sektor stabilnim. Nakon zahtjeva vlade sueprvizor je definisao okvir, banke su imale priliku vidjeti nacrt tog prijedloga. Treba nam nekoliko dana, ove sedmice i početkom druge bavićemo se time i krenuti  sa implementacijom", kazala je Pašić.

Ističe da kada se definišu svi uslovi banke će koristiti sve resurse da obavijeste klijente.

"Svaki klijent će biti obaviješten putem banke šta treba raditi", kazala je Pašić.

"Krizni štab preuređen"

Govoreći o promjeni članova Kriznog štaba FBiH, Novalić je rekao da je on preuređen.

"Nije smijenjen, nego je preuređen. Ostali su oni koji moraju biti, ali ostale članove smo zamijenili jer su bili beznačajni jer dolaze iz institucija koje ne mogu pomoći u borbi protiv krize", rekao je Novalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije