BiH

Novalić: Problem u vezi sa raspodjelom PDV-a riješiti vansudskim poravnanjem

Novalić: Problem u vezi sa raspodjelom PDV-a riješiti vansudskim poravnanjem
Foto: N.N. | Novalić: Problem u vezi sa raspodjelom PDV-a riješiti vansudskim poravnanjem

SARAJEVO - Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da mu nije drago što je njegova vlada izabrala put kontratužbe protiv Republike Srpske zbog nesuglasica u vezi sa raspodjelom prihoda od PDV-a, ali da se nada da će problem biti riješen vansudskim poravnanjem.

"Cijenim premijera /Republike Srpske/ Radovana Viškovića kao razumnog i pragmatičnog političara i nadam se da ćemo bez sudskih procesa riješiti nastale probleme sa poravnanjem", rekao je Novalić za "Glas Srpske".

On je istakao da je saradnja sa prošlim sazivom Vlade Srpske koju je vodila Željka Cvijanović bila veoma kvalitetna.

"Saradnja sa vladom premijera Viškovića je dobra za početak, pred nama je mnogo posla", naveo je Novalić.

Komentarišući činjenicu da je u Srpskoj vlast formirana odmah poslije izbora, dok nema nikakvih naznaka da će to biti učinjeno na federalnom i nivou BiH, Novalić je rekao da neformiranje vlasti na bilo kojem nivou jeste kočnica za brži napredak, ali da njegova vlada, uprkos tome, radi u punom kapacitetu.

"Nadam se da će se političke organizacije dogovoriti i formirati vlast", dodao je Novalić.

FBiH je u ponedjeljak, 28. oktobra podnijela Sudu BiH protivtužbeni zahtjev u kome se traži da Republika Srpska isplati novčani iznos zbog neusvajanja prijedloga odluke o obračunu drugog privremenog poravnanja od indirektnih poreza za 2012. i 2016. godinu.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da kontratužba FBiH u procesu koji se odnosi na raspodjelu prihoda od indirektnih poreza nema nikakvog smisla i da će to izazvati velike probleme, ne samo za budžet Srpske, nego i u BiH.

"Kontratužba FBiH može izazvati da mi jednostavno ne možemo prihvatiti taj sistem PDV-a i takvu raspodjelu", rekla je Vidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije